Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O călătorie în timp de Ziua Mondială a Televiziunii. În România, primele transmisiuni experimentale au avut loc în anii '30

De Ziua Mondială a Televiziunii, vă propunem o călătorie în timp. În prezent, este greu să ne imaginăm viața fără televizor, emisiunile sau buletinele de știri preferate. Acum aproape o sută de ani, însă, abia se puneau bazele televiziunii. Cum a evoluat televizorul de la o cutie imensă cu ecran minuscul până la cel modern cu o calitate Ultra HD din zilele noastre?

La apariția televiziunii au contribuit mai mulți inventatori și ingineri. Printre ei se numără și scoțianul John Logie Baird, care în 1925, a realizat prima transmisie de televiziune. Este vorba despre imaginea unei feţe umane. A fost posibil datorită unui tub de neon, situat în spatele unui disc care se rotea mecanic. Imaginea era departe de cea cu care suntem obișnuiți. Era încețoșată și de dimensiunea unui card de credit.

Televizorul de atunci semăna, de fapt, mai mult cu un radio imens, cu un ecran micuț

Odată cu trecerea anilor, ecranul televizorului devenea tot mai mare, iar calitatea imaginii tot mai bună. La început, aveau televizoare doar oamenii bogați. Spre exemplu, în 1950, mai puțin de 10% dintre americani aveau un televizor. În nici zece ani, numărul acestora a crescut la 85%.

În România, primele transmisiuni experimentale au avut loc în anii '30. Începând cu anul 1953 a fost conceput şi construit primul emițător de televiziune românesc. Iar prima emisiune a fost difuzată doi ani mai târziu. Și pentru că în acea perioadă puțini aveau televizoare, au fost amenajate săli de vizionare în mai multe sectoare din București. În scurt timp, în locul stației experimentale a apărut postul public de televiziune, care a fost inaugurat pe 31 decembrie 1956.

În zilele noastre, televizorul este prezent în aproape toate locuințele

Și nu este de mirare, pentru că suntem în fruntea țărilor europene când vine vorba de consumul de televiziune. Potrivit unui sondaj din 2021, 90% dintre români au spus că se uită zilnic sau aproape zilnic la televizor. La polul opus sunt cetățenii din Malta și Letonia - doar puțin peste 60% dintre respondenți au spus că se uită la televizor.

Televiziunea rămâne principala sursă de informare pentru 70% dintre români. În timp ce, un număr aproape la fel de mare, se informează de pe rețelele de socializare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE