Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

O bulgăroiacă a convins milioane de oameni să investească în criptomoneda ei, iar acum e căutată de FBI

Pe lista celor mai căutați fugari din lume se află o bulgăroaică: Ruja Ingnatova. Ea este acuzată de una dintre cele mai mari escrocherii din istorie, după ce a reușit să convingă milioane de oameni din întreaga lume să investească în moneda virtuală lansată chiar de ea.

OneCoin, moneda virtuală a bulgăroaicei

O schemă de fraudă care a produs o pagubă de 4 miliarde de dolari, spun autoritățile americane care au emis un mandat de arestare pe numele ei. Ruja Ignatova a promovat moneda chiar și în România și acum este singura femeie de pe lista scurtă a FBI. Recompensa pentru cei care ajută la capturarea ei este 100.000 de dolari.

În anul 2014, a creat moneda virtuală OneCoin, și a anunțat o valoare artificială a acestei monede, fără să fie raportată la piața criptomonedelor. În plus, moneda nu era protejată de Blockchain, tehnologia care securizează stocarea de criptomonede, spune FBI. Înainte ca autoritățile să constate presupusa înșelăciune, milioane de oameni aveau să investească în această monedă virtuală. În anul 2017, când o instanță din New York a emis un mandat de arestare pe numele suspectei, Ruja Ignatova era de negăsit.

FBI crede că Ruja Ignatova călătorește însoțită de gărzi de corp înarmate sau de persoane apropiate. De asemenea, este posibil ca aceasta să își fi făcut operații estetice pentru a-și modifica aspectul, precizează ofițerii FBI în descrierea cazului.

Moneda virtuală falsă, populară în România

Reprezentanții FBI spun că bulgăroaica ar putea călători cu un pașaport german, inclusiv în Europa de Est. Femeia are legături și în România. În 2006 a fost angajata unei bănci cu sediul la noi în țară, iar în 2016 a organizat la București cel mai mare eveniment din Europa pentru a promova moneda virtuală proaspăt lansată.

Cea mai mare tranzacție din Romania în criptomonede a fost făcută în OneCoin, valuta virtuală lansata de Ignatova. Un grup de afaceriști a cumpărat un teren în Băicoi  unde urma să fie făcut un cartire de locuințe cu 90.000 de onecoine, echivalentul a 2 milioane de euro.

Ruja Ignatova este pe lista FBI „Ten Most Wanted”, printre cei mai periculoși infractori din lume, căutați pentru terorism și crimă. FBI a publicat poze și o descriere a cazului în șapte limbi. Cei care pot oferi amănunte care ar putea duce la depistarea ei, pot anunța direct FBI sau cea mai apropiată ambasadă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE