Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nouhaïla Benzina poartă hijab și în FIFA 23. Actualizarea jocului aduce profilul fotbalistei marocane cât mai aproape de realitate

Creatorii FIFA 23 au actualizat profilul fotbalistei marocane Nouhaïla Benzina care acum apare în jocul video cu un hijab, vălul islamic pe care l-a purtat la Campionatul Mondial de fotbal feminin. Purtarea hijab-ului rămâne, însă, un subiect ce stârnește controverse în acest sport, relatează Euronews.com.

La Campionatul Mondial de fotbal feminin 2023, în desfășurare până pe 20 august, marocana Nouhaïla Benzina a devenit prima fotbalistă din lume care a purtat hijab în timpul unui meci oficial.

Din acest motiv, jocul video FIFA 23 a fost actualizat în așa fel încât profilul de jucătoare al lui Benzina să conțină vălul islamic.

EA Sport, creatorului jocului video de fotbal, au inclus echipe de fotbal feminin odată cu FIFA 16, iar fanii FIFA 23 vor putea folosi, în joc, cluburi de fotbal feminin.

"Avem viziunea de a conecta nu doar cei 150 de milioane de fani pe care îi avem acum, ci un miliard de fani", a declarat John Shepherd, vicepreședinte și producător executiv al Electronic Arts.

”Vrem ca acest joc și acest brand, acest club, acest ecosistem, să îi primească pe toți”, a adăugat el.

Următorul joc FIFA își va schimba numele din 2024

Cu toate aceastea, compania Electronic Arts a anunțat că următoarea versiune a celebrului joc video nu se va mai numi FIFA, seria fiind redenumită EA Sports FC 24, ca urmare a problemelor legate de redobândirea licenței FIFA. Jocul din acest an, EA Sports FC 24, ar urma să includă echipe de fotbal feminin în modul Ultimate Team, marcă înregistrată a jocului, permițând jucătorilor să creeze echipe care să conțină atât fotbaliști, cât și fotbaliste.

Purtarea hijabului în fotbal, o problemă controversată

Purtarea vălului în timpul meciurilor a fost autorizată abia în anul 2014, când FIFA (organismul care guvernează fotbalul în lumea reală, nu jocul sportiv EA) și-a actualizat regulile privind hijab-ul. Anterior, această practică fusese interzisă din cauza temerilor că jucătoarele s-ar putea răni în timpul jocului.

Benzina, care joacă la clubul marocan ASFAR, precum și pentru echipa națională a Marocului, a purtat hijab la Campionatul Mondial de fotbal feminin care are loc în perioada 20 iulie - 20 august 2023.

Deși purtarea vălului a fost autorizată încă din 2014, fotbalista de 25 de ani a fost criticată în termeni duri pentru că a purtat hijab. Jurnalistul Philippe Guibert a calificat-o drept "incredibil de regresivă", în timp ce publicația sportivă franceză L'Equipe a afirmat că "poziția FIFA nu este aceeași cu cea a Franței".

În iunie 2023, cea mai înaltă instanță administrativă din Franța a menținut interdicția ca jucătoarele de fotbal să poarte vălul, după ce dosarul a fost preluat de politicieni care au susținut că laicitatea este în pericol.

"Federațiile sportive a căror sarcină este de a asigura buna funcționare a serviciilor publice... pot impune o cerință de neutralitate jucătorilor lor în cadrul competițiilor și evenimentelor sportive, pentru a garanta buna desfășurare a meciurilor și orice confruntare", a precizat Consiliul Constituțional într-un comunicat.

Acesta a considerat că o regulă a Federației Franceze de Fotbal (FFF) care interzice "orice semn sau îmbrăcăminte care arată în mod clar apartenența politică, filozofică, religioasă sau sindicală" în timpul jocului este "aprobabilă".

Purtarea hijabului în fotbal, contestată în Franța

Un grup de fotbaliste musulmane, numite "Hijabeuses", a contestat regulamentului Federației de Fotbal din Franța.

Judecătorii s-au aflat sub presiune politică înainte de pronunțarea hotărârii, în condițiile în care principalele partide încearcă să se opună extremei drepte, care se află pe primul loc în sondaje.

Conceptul francez de laicitate rămâne un subiect sensibil în Franța, prezentat de apărătorii săi ca o modalitate de a garanta neutralitatea religioasă a statului, iar de criticii săi ca un semnal de alarmă împotriva minorităților etnice și religioase, în special a musulmanilor.

Măsura de menținere a interdicției hijabului a fost criticată, deoarece decizia privează efectiv femeile care poartă hijab de dreptul de a juca, de a oficia și de a participa la orice nivel al fotbalului în Franța.

Echipa Marocului a fost eliminată de la Campionatul Mondial de fotbal feminin, după ce a fost învinsă de Franța, cu scorul de 4-0. Echipa Franței va juca mâine, sâmbătă, 12 august, împotriva Australiei în sferturile de finală.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE