Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

PREVIEW: Noua Zeelandă - Africa de Sud, în finala Cupei Mondiale de Rugby 2023. 102 ani de rivalitate între cele două mari forțe ale rugby-ului

Finala Cupei Mondiale de Rugby 2023 aduce față în față două din cele mai titrate echipe din istoria competiției: Noua Zeelandă și Africa de Sud. Câștigătoarea finalei de la Paris va fi prima națională care își va trece în palmares patru titluri de campioană mondială.

Calificarea Noii Zeelande în ultimul act al competiției a venit, poate, ca o surpriză pentru mulți dintre fanii rugby-ului, având în vedere că All Blacks au pierdut meciul de deschidere contra Franței (prima înfrângere a neo-zeelandezilor în fața grupelor, din istoria participărilor la Cupa Mondială), iar în meciul din sferturile de finală, contra Irlandei, au pornit cu șansa a doua (irlandezii fiind, la momentul acela, cea mai puternică națională din lume, după clasamentul coeficienților).

Mai mult decât atât, parcursul la Cupa Mondială din Franța a permis Noii Zeelande să urce până pe poziția a doua a clasamentului mondial.

De cealaltă parte, Africa de Sud a pornit la Cupa Mondială cu șansa a doua la câștigarea trofeului și a devenit favorita competiției după eliminarea Irlandei în faza sferturilor de finală. Cu toate acestea, Springboks au avut în semifinala cu Anglia un meci mai complicat decât s-au așteptat specialiștii și au obținut dramatic calificarea în finală, cu două minute înainte de fluierul final.

Africa de Sud a revenit pe primul loc în ierarhia mondială, astfel că meciul de sâmbătă va pune față în față cele mai puternice două naționale de rugby ale momentului.

Noua Zeelandă - Africa de Sud: echipele de start pentru finala Cupei Mondiale de Rugby 2023

Ian Foster, selecționerul Noii Zeelande, a anunțat lotul de 23 de jucători pentru meciul cu Africa de Sud, cu o singură schimbare față de echipa de start din semifinala cu Argentina și una în rândul rezervelor. Astfel, Brodie Retallick intră în linia a doua în locul lui Sam Whitelock, care va fi pe banca de rezerve. Nepo Laulala îl înlocuiește pe banca de rezerve pe Fletcher Newell.

Noua Zeelandă: 1. Ethan de Groot; 2. Codie Taylor; 3. Tyrel Lomax; 4. Brodie Retallick; 5. Scott Barrett; 6. Shannon Frizell; 7. Sam Cane (căpitan); 8. Ardie Savea; 9. Aaron Smith; 10. Richie Mo'unga; 11. Mark Tele'a; 12. Jordie Barrett; 13. Rieko Ioane; 14. Will Jordan; 15. Beauden Barrett

Rezerve: 16. Samisoni Taukei'aho; 17 .Tamaiti Williams; 18. Nepo Laulala; 19. Samuel Whitelock; 20. Dalton Papali'i; 21. Finlay Christie; 22. Damian McKenzie; 23. Anton Lienert-Brown

Selecționerul Africii de Sud, Jacques Nienaber, a ales lotul de 23 de jucători care va înfrunta Noua Zeelandă. Mijlocașii Faf de Klerk și Handre Pollard sunt titulurai și reprezintă singurele două schimbări față de echipa de start care a înfruntat Anglia în semifinale. Aceștia îi înlocuiesc pe Cobus Reinach și Manie Libbok, care nu se regăsesc pe lista celor 23 de jucători convocați.

Africa de Sud: 1. Steven Kitshoff; 2. Mbongeni Mbonambi; 3. Frans Malherbe; 4. Eben Etzebeth; 5. Franco Mostert; 6. Siya Kolisi (căpitan); 7. Pieter-Steph Du Toit; 8. Duane Vermeulen; 9. Faf de Klerk; 10. Handre Pollard; 11. Cheslin Kolbe; 12. Damian de Allende; 13. Jesse Kriel; 14. Kurt-Lee Arendse; 15. Damian Willemse

Rezerve: 16. Deon Fourie; 17. Ox Nche; 18. Trevor Nyakane; 19. Jean Kleyn; 20. RG Snyman; 21. Kwagga Smith; 22. Jasper Wiese; 23. Willie Le Roux

Noua Zeelandă - Africa de Sud, o rivalitate veche de peste 100 de ani

Între Noua Zeelandă și Africa de Sud există o rivalitate care datează din anul 1921, când s-a jucat primul meci de rugby între cele două echipe. De atunci, cele două forțe ale rugby-ului mondial au jucat un număr impresionant de 105 meciuri una contra celeilalte. 62 dintre partide s-au încheiat cu victoria neo-zeelandezilor, în timp ce sud-africanii au 39 de victorii în fața marii rivale.

Ultima întâlnire directă între cele două echipe a avut loc înaintea Cupei Mondiale, într-un meci de pregătire jucat la Londra, în care Africa de Sud a aplicat Noii Zeelande cea mai drastică înfrângere din istorie: 35 la 7.

De cealaltă parte, Africa de Sud a înregistrat cea mai severă înfrângere din istoria confruntărilor directe cu Noua Zeelandă la turneul Rugby Championship din 2017 (cunoscut anterior sub numele Turneul celor Trei Națiuni). All Blacks au câștigat meciul cu un scor greu de digerat de către adversari: 57-0.

În istoria Cupei Mondiale, cele două țări s-au aflat față în față de cinci ori, iar întâlnirea de sâmbătă va fi a doua finală de Cupă Mondială pe care cele două echipe le joacă una contra celeilalte. Prima dată când cele două au jucat cu trofeul pe masă a fost în anul 1995, când Africa de Sud a câștigat primul titlu mondial din istorie.

Parcursul Noii Zeelande la Cupa Mondială de Rugby 2023

Faza grupelor:

Noua Zeelandă a terminat grupa pe locul 2 cu 15 puncte, în spatele Franței (18 puncte).

Sferturile de finală:

  • Irlanda - Noua Zeelandă 24-28

Semifinale:

Parcursul Africii de Sud la Cupa Mondială de Rugby 2023

Faza grupelor:

Africa de Sud a terminat grupa pe locul 2, cu 15 puncte, în spatele Irlandei (19 puncte)

Sferturile de finală:

  • Franța - Africa de Sud 28-29

Semifinale:

Palmaresul Noii Zeelande și al Africii de Sud în istoria Cupei Mondiale

Noua Zeelandă

  • 1987: campioană mondială
  • 1991: locul 3
  • 1995: locul 2
  • 2003: locul 3
  • 2007: eliminată în sferturi
  • 2011: campioană mondială
  • 2015: campioană mondială
  • 2019: locul 3

Africa de Sud

  • 1987: nu a participat
  • 1991: nu a participat
  • 1995: campioană mondială
  • 1999: locul 3
  • 2003: eliminată în sferturi
  • 2007: campioană mondială
  • 2011: eliminată în sferturi
  • 2015: locul 3
  • 2019: campioană mondială

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE