Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nouă țări europene au raportat creșteri ale cererii de pastile cu iod, de la debutul invaziei Rusiei în Ucraina

Sute de mii de tablete de iod au ajuns în posesia cetățenilor europeni de la începutul războiului din Ucraina. Conform Euronews, nouă țări europene au raportat creșteri ale cererii de pilule cu iod, de la debutul invaziei Rusiei în Ucraina.

Regulile diferă însă de la o țară la alta. În Belgia, Norvegia și Finlanda, de exemplu, tabletele de iod se vând în farmacii oricui are o carte de identitate emisă de țara respectivă.

În Franța, tabletele de iod se vând tot în farmacii, dar doar locuitorilor de pe o rază de 20 de kilometri din jurul centralelor nucleare.

Producția tabletelor de iod este controlată strict de armata franceză, iar autoritățile de la Paris au dat asigurări că au stocurile necesare pentru întreaga populație.

În Bulgaria, tabletele de iod nu se găsesc în farmacii

În schimb, în Bulgaria, tabletele de iod nu se găsesc în farmacii. Pilulele sunt stocate de stat și urmează să fie distribuite doar în cazul unui accident nuclear. Principala recomandare este ca oamenii să nu iasă afară și să închidă ușile și ferestrele. În cazul unui accident nuclear, pe lângă iod, în atmosferă sunt eliberate și cantități mari de cesiu și stronțiu, pentru care nu există profilaxie.

De altfel, Comisia de Reglementare Nucleară din Statele Unite a anunțat că metoda cea mai bună de evitare a efectelor unui accident nuclear este evacuarea.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE