Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nou grup politic în Parlamentul European. Formațiunea înființată de Viktor Orban este a treia cea mai mare familie politică

Un nou grup politic a prins contur în Parlamentul European. Patrioții pentru Europa, formațiune din zona de extremă dreapta care a luat naștere la inițiativa lui Viktor Orban, este în prezent a treia cea mai mare familie politică din legislativ și a luat locul grupului lui Macron, Renew. Politicile partidelor din această familie sunt puternic anti-migrație sau anti Green Deal. 

După alegerile europene din 9 iunie, Parlamentul European s-a reașezat. Așa se face că grupul Identitate și Democrație din care făceau parte partidele din zona de extremă dreaptă și suveraniste a dispărut. În locul lui a luat naștere o nouă familie politică, la inițiativa liderului maghiar Viktor Orban: Patrioții pentru Europa. 

Cel mai mare grup, Rassemblement Național, partidul lui Marine le Pen, 30 de europarlamentari, Fidesz, care de altfel este și inițiatorul acestui nou grup politic, de altfel Viktor Orban a vorbit încă înainte de alegeri despre această inițiativă în care încerca să o atragă pe Marine Le Pen, ANO din Cehia și FPO din Austria.

Familia politică ”Patrioții pentru Europa”, al treilea cel mai mare parid din legislativul european

În total sunt 84 de europarlamentari, din 12 țări din Uniunea Europeană, ceea ce face grupul lui Viktor Orban, al treilea cel mai mare din legislativul european. 

Andrei Țăranu, politolog: ”Acest grup va încerca să fie un grup parlamentar care să joace politic în special ca fiind principala opoziție la Comisia Europeană și la majoritatea popular europeană, socialiști, centriști.” 

Având în vedere că partidul francez, Rassemblement National are cei mai mulți europarlamentari în noua familie, conducerea Patrioților pentru Europa, a fost preluată de protejatul lui Marine Le Pen, Jordan Bardella. 

Jordan Bardella, tânărul de 28 de ani, care a lăsat facultatea destul de devreme pentru a intra în politică de la o vârstă fragedă de 16 ani, atunci când a cerut permis mamei sale să se înscrie într-un partid politic. Acesta a fost numit președinte al partidului Rassemblement Național din zona de extremă dreaptă, suveranistă din Franța, pe data de 5 noiembrie 2022.

De altfel toate partidele care sunt înscrie în Patrioții pentru Europa au viziuni suveraniste. Politici anti-migrație, măsuri mai drastice de ordin economic sau în ceea ce privește drepturile persoanelor din comunitatea LGBTQ. Votul lor ar putea schimba direcția anumitor politici ale Uniunii Europene. 

Andrei Țăranu, politolog:Prima victimă va fi planul verde, ”New European green Deal”, care este deja ”Old European Green Deal” și care va suferi niște transformări foarte mari. Probabil toți vor presa pentru obținerea unei păci negociate în Ucraina.” 

Ștefan Popescu, analist de politică externă: ”Partidele politice tradiționale vor căuta să preia din tematica acestor partide care compun familia politică europeană ”Patrioții pentru Europa”, în încercarea de a-i opri creșterea, de a-i capta o parte din electorat și prin aceasta politicile europene, agenda europeană, vor fi influențate.” 

Rămâne de văzut În ce măsură, pentru că Primele două locuri ca pondere în Parlamentul European sunt ocupate de Popularii Europeni și Socialiștii Democrați.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE