Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicu Ștefănuță candidează pentru funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European din partea Grupului Verzilor

Nicu Ștefănuță, care a obținut un nou mandat de europarlamentar, ca independent, a fost ales candidatul Grupului Verzilor pentru funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului European.

Nicu Ștefănuță, candidat pentru funcția de vicepreşedinte al Parlamentului European: „Cred că mandatul actual va fi cel mai dur mandat al acestei generații”

Ștefănuță a fost ales, miercuri, cu 27 de voturi, candidatul Grupului Verzilor pentru funcția de vicepreședinte al legislativului UE.

Pentru același rol au candidat și europarlamentarul german Damian Boeselager (25 de voturi), și finlandezul Ville Niinistö (9 voturi).

Nicu Ștefănuță, europarlamentar independent: „Cred că mandatul actual va fi cel mai dur mandat al acestei generații, iar reprezentarea noastră ar trebui să fie verde, socială, progresistă. Criza socială, cum ar fi piața imobiliară care nu permite niciunui tânăr să dețină sau să închirieze în mod rezonabil o locuință este un pericol și poate rupe societatea europeană în două: cei care au și cei care nu au. Schimbările climatice se accelerează și privim cu supărare cum politicile de mediu sunt puse sub semnul întrebării. Războiul a revenit pe agenda politică europeană, iar pericolul se apropie tot mai mult, nu doar în Ucraina sau Gaza. Acestea sunt preocupările oamenilor. Mi-am asumat această luptă, lupta oamenilor pe străzile României. Nu mi-e frică să o duc mai departe în conducerea Parlamentului European”.

Ștefănuță a mai adăugat și că va continua lupta în ceea ce privește egalitatea de gen sau sustenabilitatea.

„Intenționez să continui lupta privind transparența bugetelor, etică, integritate și punerea în aplicare a rezoluțiilor Parlamentului. (...) Voi continua, de asemenea, munca în domeniul sustenabilității, dar și în ceea ce privește probleme sociale, problemele tinerilor, egalitatea de gen, deoarece acestea sunt subiecte foarte importante pentru mișcarea noastră verde și progresistă”, a precizat Ștefănuță, potrivit unui comunicat de presă.

Ce rol au vicepreședinții Parlamentului European

Împreună cu președintele PE, vicepreședinții și chestorii alcătuiesc Biroul, care ia decizii în materie de organizare internă a instituției. În timp ce președintele supraveghează munca Parlamentului, pe care îl reprezintă în toate aspectele juridice, precum și în relațiile externe, acesta poate delega anumite atribuții către vicepreședinți.

Vicepreședinții (14 la număr) îl pot înlocui și în prezidarea sesiunilor plenare.

Votul pentru vicepreședintele Parlamentului European va avea loc săptămâna viitoare. Atât președintele, cât și vicepreședinții Parlamentului European au un mandat de doi ani și jumătate.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE