Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Norvegia şi Germania vor coopera în producerea de energie regenerabilă

Norvegia şi Germania au semnat joi, la Oslo, declaraţii comune cu privire la creşterea producţiei de energie regenerabilă şi dezvoltarea industriei verzi, în contextul în care cele două ţări, aliate în cadrul NATO, încearcă să-şi reducă emisiile de CO2, iar Germania să-şi scadă dependenţa de gazul rusesc, informează Reuters, citat de Agerpres.

Norvegia, cel mai mare furnizor de gaz din Europa

Declaraţiile evidenţiază paşii pentru cooperare în domeniile hidrogenului, tehnologiei şi centralelor eoliene de pe mare, precum şi al stocării carbonului, au declarat premierul norvegian Jonas Gahr Store şi ministrul german al economiei Robert Habeck.

„Este o perioadă plină de provocări în Europa din cauza războiului din Ucraina. În mijlocul crizei energetice, vedem cât de importantă este Norvegia ca furnizor de încredere al gazului în Europa, dar vedem şi cât de esenţial este faptul să facem mai repede schimbarea către energia regenerabilă”, a spus şeful executivului norvegian.

Compania norvegiană controlată de stat Equinor şi firma germană RWE anunţaseră joi dimineaţă că intenţionează să dezvolte un lanţ industrial bazat pe producerea şi consumul de hidrogen, ceea ce i-ar permite Germaniei să-şi reducă producţia de energie în termocentralele pe cărbune.

Începând de anul trecut, Norvegia a preluat de la Rusia statutul de cel mai mare furnizor de gaz din Europa, principalul exportator fiind compania Equinor, după ce gigantul rus Gazprom şi-a redus masiv exporturile de gaz către vestul continentului european.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE