Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Noi titluri de stat în care pot investi persoanele fizice. Care sunt dobânzile

De Antonia Ene  •  

Distribuie

DIMENSIUNE TEXT

Ministerul Finanţelor lansează de la 1 septembrie 2022, noi emisiuni de titluri de stat destinate exclusiv populaţiei prin intermediul Programelor Tezaur şi Fidelis.

În cazul Programului Tezaur dobânzile anuale oferite sunt de 7,75% pentru scadenţa de 1 an şi de 7,90% pentru scadenţa de 2 ani. Titlurile de stat sunt emise în forma dematerializată, au valoare nominală de 1 leu, iar dobânda anuală este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune, conform unui comunicat al Ministerului Finanțelor, transmis de Agerpres.

Titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile şi se pot răscumpăra în avans.

Titlurile de stat pot fi cumpărate și online

Astfel, persoanele fizice rezidente pot cumpăra online titluri de stat Tezaur în perioada 1 - 27 septembrie 2022, dar numai dacă sunt înregistrate în SPV. Operaţiunile care pot fi realizate online sunt: deschidere cont de subscriere pe numele investitorului la o unitate a Trezoreriei Statului selectată, subscriere titluri de stat Tezaur, virament al sumelor din contul de subscriere al investitorului către un cont bancar pe numele investitorului.

De asemenea, între 1 şi 28 septembrie 2022, titlurile pot fi achiziţionate de la unităţile Trezoreriei Statului, între 1 - 27 septembrie 2022 în mediul urban şi 1 - 26 septembrie 2022 în mediul rural, prin subunităţile CN Poşta Română S.A.

Potrivit sursei citate, persoanele fizice rezidente şi nerezidente cu vârsta peste 18 ani pot subscrie, între 1 şi 16 septembrie 2022, prin intermediul băncilor partenere BT Capital Partners&Banca Transilvania, Banca Comercială Română, B.R.D. - Groupe Societe Generale şi Alpha Bank, pentru titlurile de stat Fidelis denominate în lei şi în euro, listate la Bursa de Valori Bucureşti.

Titlurile de stat în lei au scadenţa de 3 ani cu dobânda anuală de 8% pe an, iar cele în euro au scadenţe de 1 an şi 2 ani şi dobândă anuală de 1,85%, respectiv 2,65%.

Titluri de stat Fidelis

Valoarea nominală a unui titlu de stat Fidelis este de 100 de lei pentru emisiunea în lei şi 100 de euro pentru emisiunea în euro, iar pragul minim de subscriere este de 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

În procesul de subscriere a titlurilor de stat Fidelis nu se percep comisioane de către băncile intermediare, iar veniturile obţinute, atât din dobânzi, cât şi din câştigurile de capital, sunt neimpozabile.

„Deţinătorii de titluri de stat Tezaur sau Fidelis lansate în cadrul emisiunilor anterioare şi care au ajuns la maturitate pot reinvesti disponibilităţile neridicate la scadenţă prin subscrierea în cadrul emisiunilor de titluri de stat lansate în luna septembrie”, precizează instituţia.

Informaţii privind termenii şi condiţiile financiare aferente emisiunii în cadrul Programului Tezaur pot fi găsite la sediul trezoreriilor locale, la sediul subunităţilor poştale precum şi pe site-ul Ministerului Finanţelor, iar pentru Programul Fidelis informaţiile pot fi consultate pe paginile de internet ale Ministerului Finanţelor şi instituţiilor partenere.

Distribuie

Taguri