Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ce facem cu economiile. Inflația învinge aproape toate variantele de investire

Traversăm o periodă de criză în care parcă nu trece o zi fără să nu apară o veste negativă. Creșteri de prețuri, explozia inflației și a dobânzilor, toate acestea îi îngrijorează pe românii care reușesc să mai pună și ceva bani deoparte. Euronews a analizat variantele de economisire pe care le avem în clipa de față.

Banca Națională a României face eforturi pentru ca populația să fie cât mai puțin afectată de criza financiară care se resimte din ce în ce mai mult în buzunarul nostru. Obișnuiți să mai pună, din când în când, câte un ban deoparte, românii sunt acum în imposibilitatea de a mai găsi soluții de economisire care să învingă deprecierile produse de inflația galopantă.

Andrei Nourescu, jurnalist Euronews: Haideți să vedem care sunt variantele de economisire cele mai bune în clipa de față. Pentru început, am cerut părerea unui specialist financiar, fost broker și actualmente investitor, despre care au fost cei mai inspirați investitori în prima jumătate a acestui an.

Florin Marian, investitor: Cel mai bine au iesit românii care au ales să învestească în dolari și în actiuni.

Casele de schimb valutar au fost tot mai vizitate, în ultima vreme, de românii care sunt tentați să-și țină banii în valuta străină.

Euro a stagnat iar dolarul a crescut bine de tot.

Experții financiari spun că în perioada agitată de pe piețele financiare trebuie diversificate modalitățile de investire. Ne-am deplasat și la Bursa de Valori, pentru că investițiile în acțiuni pot fi de multe ori tentante. În acest an, actiunile au avut un randament pozitiv și au recuperate pierderile produse de vestea războiului din Ucraina.

Investiții mai puțin convenționale

Și în fine, trecem și la investițiile mai puțin convenționale, nu foarte folosite de români dar care pot fi oricând o variantă accesibilă. Titlurile de stat și aurul oferă randamente de 10%.

Oricare dintre toate variantele de economisire la care ne-am referit mai devreme pot fi o soluție prin care să compensăm deprecierile produse de inflație. Dacă nu vă sunt însă foarte familiar, cel mai bine este să apelați la un expert financiar.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE