Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Economia României accelerează. Comisia Europeană: PIB-ul României va crește cu 3,9% în 2022

Economia României își accelerează creșterea în 2022. Este noua estimare a Comisiei Europene pentru țara noastră.

PIB-ul va urca cu 3,9%, până la sfârșitul acestui an, se arată în prognoza de vară a Executivului european, mai mult decât estimarea anterioară de doar 2,6%. Revizuirea datelor vine pe fondul evoluției bune a economiei din primul trimestru, explică experții Comisiei.

Totuși, veștile nu sunt la fel de bune când vine vorba de prețuri. Potrivit noii prognoze, inflația va depăși valoarea de 11% la finele anului, mai mult decât cifra anunțată acum câteva luni.

Comisia Europeană și-a revizuit estimările anterioare

Războiul Rusiei împotriva Ucrainei afectează negativ economia UE, ducând la o creștere mai redusă și o inflație mai ridicată față de ceea ce se prevedea în primăvară. Estimările anunțate astăzi de Comisia Europeană indică o scădere importantă a creșterii economice.

Și previziunile privind inflația în zona euro au fost revizuite considerabil în sus, până la 8,4% în al treilea trimestru al anului curent. Comisia estimează apoi o scădere constantă, care va ajunge la sub 3%, în ultimul trimestru al anului viitor.

„Previziunile noastre de creștere au fost revizuite în mod semnificativ în jos pentru 2023. Previziunile pentru acest an sunt neschimbate: 2,7 % în UE. Este important să înțelegem de ce este așa. Creșterea din acest an este susținută de dinamica puternică acumulată față de anul trecut și de un prim trimestru mai bun decât se preconizase. Nu se mai anticipează că activitatea economică în restul anului se va adăuga la cifra anuală de creștere. S-ar putea spune că economia europeană trece de la o fază de încetinire a creșterii la una de frânare. Creșterea de anul viitor este prognozată acum la 1,5%. Cu 0,8 puncte mai puțin față de prognoza anterioară”, spune Paolo Gentiloni, comisar european pentru economie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE