Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

FMI: „Inflaţia va fi probabil adusă sub control anul viitor. Probabil, majorările dobânzilor își vor face efectul”

Directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI) spune că ratele dobânzilor globale vor continua să crească până în 2023, atunci când preţurile mari vor începe să scadă ca răspuns la acţiunile băncilor centrale.

Potrivit CNBC, preţurile materiilor prime, spre exemplu petrolul, ar putea să fi ajuns la un platou şi acesea au început să scadă în ultimele luni, însă Kristalina Georgieva a spus că acest lucru se întâmplă ca răspuns la riscurile de recesiune şi nu neapărat pentru că inflaţia a fost îmblânzită.

”Băncile centrale intensifică măsurile pentru a controla inflaţia, este o prioritate. Trebuie să continue până când devine clar că aşteptările inflaţioniste rămân ferm ancorate. În acest moment, încă vedem inflaţia în creştere; trebuie să aruncăm nişte apă rece pe ea”, a declarat Georgieva pentru CNBC, la întâlnirea G-20 de vineri din Bali.

Din cauza întreruperii alimentatării lanțurilor de aprovizionare, din cauza COVID s-au creat blocaje, în timp ce războiul din Ucraina a nuanțat aceste șocuri. Rezultatul a fost o creștere a prețurilor mărfurilor, inclusiv produse de bază cheie precum alimentele, îngrășămintele și energia.

În timp ce inflația prețurilor la alimente era deja în cretere înainte de pandemie și război, cele două evenimente nu au făcut decât să agraveze problema. Potrivit Băncii Mondiale, prețurile la alimente au atins un maxim istoric între martie și aprilie anul acesta. Indicele Prețurilor Mărfurilor Alimentare al Băncii Mondiale pentru martie-aprilie a crescut cu 15% în ultimele două luni și a fost cu peste 80% mai mare decât acum doi ani.

Organizația pentru Alimentație și Agricultură a anunțat vineri că numărul global de subnutriți va crește cu 7,6 milioane în acest an și în 2023, va crește din nou cu 19 milioane.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE