Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Investirea în noile titluri de stat. Cum pot fi cumpărate și care sunt avantajele lor

Dacă aveți bani economisiți, puteți să împrumutați statul. Ministerul Finanțelor lansează o nouă emisiune de titluri de stat, Fidelis, la cele mai mari dobânzi, de până acum.

E modul statului de a se împrumuta la populație, dar și de a face concurență băncilor. De astăzi și până pe 21 iunie, puteți să achiziționați titluri de stat, prin intermediul băncilor partenere. Deși valoarea nominală a unui titlu de stat este de 100 de lei, dacă vreți să investiți, atunci trebuie să cumpărați de minimum 5.000 de lei, respectiv 1.000 de euro.

Titlurile de stat în lei au scadențe de 1 an și 3 ani, cu dobânzi anuale de 7,2%, respectiv 7,8%, iar cele în euro au scadențe de 1 an și 2 ani, cu dobândă anuală de 1,4%, respectiv 2,3%.

Prin comparație, băncile oferă dobânzi cuprinse între 3,7% și 4,75%, la depozite în lei, pe un an.

Băncile partenere

BT Capital Partners & Banca Transilvania, Banca Comercială Română, B.R.D. - Groupe Societe Generale şi Alpha Bank.

Avantajele și dezavantajele titlurilor de stat

Sunt și avantaje, dar și dezavantaje la acest tip de investiții: pe de o parte, chiar și la o dobândă de peste 7%, mare în comparație cu ce e pe piață, câștigul este absorbit de inflația de 14%. Pe de altă parte, titlurile de stat sunt cea mai sigură formă de investiție, riscul ca statul să nu mai plătească e practic inexistent. În plus, spre deosebire de depozitele la bănci, nu mai plătiți comisioane sau impozit pe venit, atunci când retrageți banii.

Deţinătorii de titluri de stat TEZAUR sau FIDELIS lansate în cadrul emisiunilor anterioare ajunse la maturitate pot reinvesti disponibilităţile neridicate la scadenţă, prin subscrierea în cadrul acestei noi emisiuni.

Cât poate câștiga o familie care-și investește economiile de peste an

„Prima sugestie pe care o dau este să nu stați pe gânduri. La o inflație substanțială de 2 procente, cea pentru viitor, cei 7,2% pe an îți asigură un confort să-ți protejezi cât mai bine măcar valoarea nominală,  deși și ea e puțin erodată de inflație. Dar dacă vei face comparația cu băncile, cea mai bună ofertă pe an la băncile comerciale este în jur de 4,75%, de la care mai scădem 10%, cât plătești la bancă, pentru că ai impozit pe venit, deci în jur de 4,2%. Asta înseamnă că ai o diferență față de 7,2% pe care o primești fără impozit. Este o sumă importantă. La 1.000 de lei sunt 30 de lei economisiți, la 10.000 de lei, economiile unei familii, sunt 300 de lei pe an”, transmite Adrian Mitroi, profesor de finanțe la Academia De Studii Economice.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE