Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE: Ucraina denunță noi atacuri cu rachete din partea Rusiei. Aprovizionarea cu energie electrică a țării se desfășoară cu dificultate

Autoritățile din Ucraina spun că mai multe regiuni ale țării, inclusiv capitala Kiev, s-au confruntat joi cu un atac cu rachete rusești, relatează euronews.com.

29/12/2022 , 15:34

Aprovizionarea cu energie în vestul Ucrainei se desfășoară cu dificultate. În Kiev, 40% din populație nu are curent electric

Aprovizionarea cu energie în vestul Ucrainei este ''dificilă'' după noul raid aerian rusesc care a ţintit joi din nou infrastructura energetică ucraineană, în timp ce în capitala Kiev circa 40% din populaţie nu are curent electric, relatează agenţiile AFP şi EFE.

Ucraina suferă noi pagube în reţeaua sa energetică (centrale electrice şi transformatoare) deja grav avariată de seriile anterioare de bombardamente de acest fel la care Rusia a recurs ca represalii după explozia de la începutul lunii octombrie de pe podul Crimeei.

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Galuşcenko, a anunţat pe Facebook că vor fi întreruperi de urgenţă ale furnizării energiei în regiunile Kiev şi Odesa şi se lucrează la restabilirea alimentării cu energie în zonele afectate.

La rândul său, primarul Kievului, Vitali Kliciko, a precizat pe Telegram că ''40% dintre consumatorii Capitalei nu au electricitate în urma atacului cu rachete''. În schimb, adaugă edilul, furnizarea agentului termic şi a apei continuă, cu excepţia clădirilor unde funcţionarea instalaţiilor de încălzire depinde de alimentarea cu energie.

Ce sunt sfătuiți să facă cetățenii

Totuşi, ''încărcaţi-vă telefoanele. Faceţi rezerve de apă'', i-a îndemnat Kliciko pe locuitorii capitalei, pentru a fi pregătiţi în cazul unui nou atac.

Însă 90% din oraşul Liov din vestul Ucrainei a rămas fără electricitate în urma salvei de rachete ruseşti. Primarul oraşului, Andrei Sadovy, a avertizat că ar putea surveni întreruperi şi în furnizarea apei.

În oraşul port Odesa guvernatorul regiunii, Maksim Marcenko, spune că 21 de rachete ruseşti au fost doborâte de antiaeriana ucraineană, dar altele şi-au atins ţinta, aşa că ''sunt întreruperi de curent'' în oraş.

29/12/2022 , 13:34

54 dintre cele 69 de rachete lansate asupra Ucrainei au fost doborâte

Apărarea antiaeriană ucraineană a reuşit joi să doboare 54 dintre cele 69 de rachete lansate asupra Ucrainei, a anunţat pe reţelele de socializare comandantul-şef al forţelor armate, Valeri Zalujni, potrivit AFP, citat de Agerpres.

„Conform unor date provizorii, au fost lansate în total 69 de rachete, iar 54 de rachete inamice au fost doborâte", a scris el Telegram.

Anterior, preşedinţia ucraineană anunţase că până la 120 de rachete ruseşti au fost lansate asupra ţării.

29/12/2022 , 12:19

16 rachete care vizau Kievul au fost doborâte

Apărarea antiaeriană ucraineană a reuşit să doboare toate cele 16 rachete ruseşti care au vizat joi capitala Kiev, a anunţat şeful administraţiei militare a oraşului, Serghei Popko, potrivit AFP, citat de Agerpres.

„Şaisprezece rachete au fost reperate deasupra Kievului. Toate cele 16 rachete au fost doborâte", a scris Serghei Popko pe Telegram.

„Fragmente de rachete doborâte au avariat trei case şi o maşină în cartierul Darniţki, o companie industrială în cartierul Golossiivski şi un loc de joacă în cartierul Petcerski. Trei persoane au fost rănite şi spitalizate", a adăugat el.

Totodată, primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că aproape jumătate din populaţia capitalei ucrainene nu avea electricitate joi la prânz. '„40% din consumatorii capitalei nu au curent electric după atacul rus'', a scris Kliciko pe reţeaua socială Telegram, dând asigurări că furnizarea de apă potabilă şi căldură se află în parametri normali, cu excepţia imobilelor unde locatarii folosesc centrale termice electrice.

Forțele aeriene ucrainene au publicat pe Twitter un clip cu una din rachetele care au fost doborâte.

29/12/2022 , 10:59

Primarul din Liov: „90% din oraş este fără electricitate”

Liov, mare oraş din vestul Ucrainei, era privat de electricitate în proporţie de 90% joi dimineaţă după aceste noi bombardamente asupra infrastructurii energetice ucrainene în plină iarnă.

„90% din oraş este fără electricitate (...) Tramvaiele şi troleibuzele din oraş nu mai merg. Ar putea apărea întreruperi ale alimentării cu apă", a spus primarul din Liov, Andrii Sadovi, pe reţeaua de socializare Telegram, potrivit Agerpres.

29/12/2022 , 10:45

Cinci rachete doborâte deasupra Mării Negre. Clăriri private variate în Kiev

Primarul din Harkov a declarat că numeroase explozii au avut loc în cel de-al doilea oraș ca mărime din Ucraina. Explozii au fost auzite și în orașul Lviv, în apropiere de granița cu Polonia, potrivit oficialilor locali.

Guvernatorul provinciei Mykolaiv din sudul Ucrainei a declarat că cinci rachete au fost doborâte deasupra Mării Negre. Comandamentul nordic al armatei ucrainene a declarat că două au fost doborâte deasupra regiunii Sumy, situată la granița cu Rusia, în nord-estul țării.

Fragmente din rachetele rusești doborâte au avariat două clădiri private din districtul Darnytskyi din Kiev, a declarat administrația orașului. De asemenea, au fost avariate o unitate industrială și un loc de joacă din cartierele situate peste râul Nipru, au declarat oficialii orașului. Nu au fost raportate imediat victime.

29/12/2022 , 10:11

Consilier prezidențial: Peste 120 de rachete lansate de Rusia

Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a transmis pe Twitter că „peste 120 de rachete” a fost lansate asupra Ucrainei de Rusia, „pentru a distruge infrastructura critică și a ucide civilii în masă”.

Sirenele de raid aerian au răsunat în mai multe regiuni ale țării, joi dimineață. La Kiev, administrația regională a declarat că sistemele de apărare aeriană au fost activate pentru a respinge atacul cu rachete în curs de desfășurare. Sunete de explozii au fost auzite în capitala Ucrainei.

„Inamicul atacă Ucraina pe mai multe fronturi, cu rachete de croazieră lansate din avioane și nave", au anunțat forțele aeriene ucrainene pe rețelele de socializare.

Explozii auzite în Kiev, Jîtomir şi Odesa

Autoritățile ucrainene din mai multe regiuni au declarat că unele rachete rusești au fost doborâte, iar oficialii au descris atacul ca fiind de o amploare "masivă".

Consilierul prezidenţial Oleksii Arestovici a scris pe Facebook că au fost lansate peste 100 de rachete ruseşti, în mai multe valuri, şi că în întreaga ţară au putut fi auzite alarmele de raiduri aeriene.

Conform unui corespondent al Reuters şi unor relatări din media locale, au fost auzite explozii în Kiev, Jîtomir şi Odesa, relatează Agerpres.

Atacul de joi este cel mai recent dintr-o serie de atacuri rusești care vizează infrastructura vitală din Ucraina. Moscova a lansat astfel de atacuri săptămânal începând cu luna octombrie.

În regiunile Dnipro, Odesa și Kryvyi Rih, autoritățile au declarat că au oprit curentul electric pentru a minimiza daunele provocate instalațiilor de infrastructură critică în cazul în care acestea sunt lovite.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE