Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nivelul radiațiilor de la Cernobîl a ajuns la valorile măsurate înainte de începerea războiului din Ucraina

Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a anunțat că zeci de detectoare de radiaţii din jurul centralei nucleare de la Cernobîl au început să transmită date despre radiaţii pentru prima dată de când Rusia a invadat Ucraina.

AIEA a declarat că rețeaua de monitorizare a radiațiilor din zonă a încetat să funcționeze când forțele ruse au ocupat situl Chornobîl în februarie și l-au deținut timp de cinci săptămâni înainte de a se retrage pe 31 martie.

Potrivit declarațiilor lui Rafael Grossi, directorul general al agenției, nivelurile de radiații din zona centralei nucleare de la Cernobîl sunt similare cu cele măsurate înainte de conflict.

„Măsurătorile primite până acum au indicat niveluri de radiații în concordanță cu cele măsurate înainte de conflict. Reluarea transmiterii datelor privind radiațiile din Zona de Excludere este un pas pozitiv înainte pentru siguranța și securitatea nucleară în Ucraina. Se încheie o lungă perioadă de întrerupere virtuală a informațiilor care a creat multă incertitudine cu privire la situația radiațiilor din zonă, mai ales când era sub ocupație rusă”, a spus directorul general al agenției, Rafael Grossi.

Cernobîlul, asediat de armata rusă

Centrala nucleară de la Cernobîl a fost acaparată de armata rusă, încă din prima zi a invaziei în Ucraina. De atunci, nivelul radiațiilor a crescut alarmant, din cauza vehiculelor militare care au ridicat praful radioactiv din Zona de Excludere.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE