Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicu Covaci, respins de Uniunea Compozitorilor. Ministrul Culturii: ”Ceva e profund greșit cu acest UCMR”

Ministrul Culturii a reacționat după ce Nicu Covaci, fondatorul legendarei trupe Phoenix, a fost respins la examenul de admitere în Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România.

Muzicianul a fost punctat cu 7,60, dar avea nevoie de nota 8 pentru a fi promovat.

„Stimate domnule Nicole Covaci. Vă informăm prin prezenta că Biroul Secției de muzică jazz/pop al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România s-a întrunit în ședință și a analizat lucrarea scrisă pe care ați susținut-o în cadrul probei de examen profesional, solicitat candidaților care nu au studii superioare de specialitate.

Lucrarea realizată de Dvs. a fost evaluat cu media de 7.60, ceea ce o plasează sub media de promovare (8.00), conform Regulamentului privitor la admiterea în UCMR. În conformitate cu Statutul și Regulamentul UCMR, Biroul Executiv a dispos informarea DVS. cu privire la neadmiterea solicitării de a fi primit ca membru al UCMR”, se arată în informarea semnată de Nicole Gheorghiță, vicepreședinte UCMR, în 13 martie 2023.

Reacția ministrului Culturii

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu, spune că a aflat cu surprindere de respingerea lui Nicu Covaci în Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

"Examenul de câteva zeci de minute s-a presupus a înlocui 60 de ani de examene trecute cu imens succes în fața publicului. Cred că undeva, ceva e profund greșit cu acest UCMR", a scris Lucian Romașcanu pe Facebook.

După părerea ministrului Culturii: "O asemenea organizație ar trebui să fie ea cea care invită marile nume să i se alăture, nu să supună umilinței unui examen oameni care și-au asigurat, deja, locul în istoria breslei respective."

Nicu Covaci a compus peste 100 de piese în cele șase decenii de carieră, unele dintre ele rămase în legendă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE