Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicolae Ciucă: „România nu va suferi la iarnă de lipsa gazului. Avem cantitățile necesare”

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, sâmbătă, că România nu va suferi în această iarnă din cauza lipsei gazului. Șeful Executivului a spus că discutat cu președintele Azerbaidjanului care i-a dat asigurări că „există cantitățile” de gaze pentru sezonul rece.

Nicolae Ciucă s-a întâlnit cu președintele Azerbaidjanului, cu prilejul vizitei oficiale efectuate la Sofia.

”Am primit asigurări că există cantitățile necesare de gaze (...) pentru această iarnă.

Există de asemenea o serie de proiecte pe care le avem în vedere în ceea ce privește tranziția către energie verde. Există un interes pentru accentuarea relațiilor bilaterale în ceea ce privește dezvoltarea unor proiecte de petrochimie ținând cont că Azerbaidjanul are atât resurse, cât și o serie de investiții pe care vrea să le facă în țara noastră”, a afirmat Nicolae Ciucă.

De asemenea, premierul Nicolae Ciucă a precizat că a discutat cu omologul său grec despre operaționalizarea interconectorului dintre Bulgaria și Grecia și despre „posibilitatea ca în viitor să putem să fim beneficiarii transportului de energie și de descărcarea gazlui în terminalele din nordul Greciei”.

„Vorbim de terminalul de la Alexandropolis și există foarte mare disponibilitatea astfel încât să putem să beneficiem de acest suport tehnic.

Ca atare, în acest moment pot să dau asigurări că avem cantitățile necesare de gaz, iar țara noastră nu va suferi în iarna 2022-2023 de lipsa gazului”, a menționat Ciucă.

Nicolae Ciucă, despre interconectorul dintre Bulgaria și Grecia. „Ne ajută să putem la rândul nostru să sprijinim Republica Moldova”

„Operaționalizarea acestui interconector practic pune in valoare demersurile pe care le-am făcut pentru identificarea de noi surse de energie și desigur pentru diversificarea rețelelor de transport a gazelor astfel încât Coridorul Sudic să poată să asigure conectivitatea pe proiectul pe care noi l-am demarat și l-am pus în aplicare odată cu Bulgaria, Ungaria și Austria - proiectul BRUA.

Prin acest interconector, practic se realizează punerea în valoare a proiectului BRUA și totodată ne ajută să putem la rândul nostru să sprijinim Republica Moldova și Ucraina prin cantitățile de gaz care pot fi transportate prin acest coridor”, a afirmat șeful Executivului.

În întâlnirile bilaterale pe care le-a avut cu președintele Bulgariei, Nicolae Ciucă a afirmat că a discutat despre „demersurile pe care putem să le facem împreună astfel încât să mărim capacitate de tranzit a gazelor””.

„Am discutat acest subiect pentru că împreună am ajuns la concluzia ca societățile naționale de transport de gaz să poată să conlucreze mai bine și să folosească fondurile europene, pentru că practic, sporirea capacității de transport gaze nu doar în beneficiul țărilor noastre, ci în beneficiul țărilor din regiune.

De asemenea, asigurăm o capacitate de transport mai mare pentru Europa Centrală”, a mai spus Ciucă.

Al doilea pod peste Dunăre la Giurgiu - Ruse, printre prioritățile României și Bulgariei

„Am discutat de asemenea pentru președintele Bulgariei despre proiectele noastre pentru asigurarea navigabilității pe Dunăre, despre proiectul Fast Danube și desigur despre proiectul prin care Ministerele de Transport din România și Bulgaria s-au angajat să realizeze o nouă construcție peste Dunăre. Este vorba despre al doilea pod Giurgiu - Ruse.

Sunt de asemenea o serie întreagă de alte oportunități în relațiile bilaterale dintre țările noastre. Am subliniat că relațiile comerciale au ajuns la o sumă consistentă, aproximativ 6,5 miliarde de euro, crescând cu 30% față de anul trecut”, a concluzionat Ciucă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE