Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicolae Ciucă, încrezător că România va intra în Schengen. „Sperăm ca foarte curând să se concretizeze această decizie și prin votul Consiliului Europei”

Premierul Nicolae Ciucă a afirmat că rezoluția votată marți de Parlamentul European prin care este recomandată aderarea României la Spațiul Schengen reprezintă „o confirmare binevenită” a faptului că țara noastră „îndeplinește cerințele necesare pentru a aparține acestui spațiu de liberă circulație”. De asemenea, șeful Executivului a precizat că Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) ar urma fie ridicat odată cu adoptarea legilor justiției.

Șeful Executivului a amintit în cadrul ședinței de Guvern că „a fost aprobată în plenul Parlamentului European rezoluția de aderare a României la Spațiul Schengen”.

„E o confirmare binevenită a faptului că România a parcurs etapele tehnice și îndeplinește cerințele necesare pentru a aparține acestui spațiu de liberă circulație.

Apreciez că intrarea României în Spațiul Schengen ar însemna o Românie mai integrată în UE, o Românie mai apropiată de valorile europene, un demers care va crește valoarea democrației în țara noastră și desigur, un demers care va îndepărta întrebările legate de rolul și locul nostru în UE.

Suntem pregătiți și sperăm ca foarte curând să se concretizeze această decizie și prin votul favorabil la nivelul Consiliului Europei”, a declarat premierul Nicolae Ciucă.

De asemenea, premierul a vorbit despre ridicarea Mecanismului de Cooperare și Verificare pe care l-a catalogat drept un „obiectiv la fel de important” pentru România.

„Toate măsurile pe care le-am luat la nivelul Guvernului prin pachetul legilor justiției care de asemenea a fost adoptat în Parlamentul României să îndeplinim aceste cerințe legate și de obiectivul la fel de important de ridicare a MCV.

Noile legi ale justiției pune bazele modernizării sistemului judiciar și de asemenea a statutului magistraților și al CSM. Este un demers prin care justiția din România se aliniază la valorile și principiile justiției europene și îi consolidează independența”, a mai precizat premierul României.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE