Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nicolae Ciucă, despre discursul lui Viktor Orban: „Aşteptăm o şedinţă a coaliţiei pentru clarificări”

Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a declarat, marţi seara, că aşteaptă o şedinţă a coaliţiei de guvernare pentru clarificări pe tema discursului premierului Ungariei, Viktor Orban.

Nicolae Ciucă a fost întrebat de jurnalişti despre declaraţiile preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor, după ce preşedintele Klaus Iohannis a cerut clarificări din partea Uniunii.

„Niciunul dintre noi nu trebuie să dea aplauze pentru astfel de explicaţii. (...) Reiterez că România este cunoscută pentru disponibilitatea şi pentru deschiderea ei pentru tot ceea ce înseamnă toleranţă culturală, religioasă, etnică. Până în acest moment am construit astfel încât să putem să ne bucurăm de tot ceea ce înseamnă valorile Uniunii Europene", a răspuns premierul Nicolae Ciucă.

De asemenea, el a precizat că nu s-a întâlnit cu Kelemen Hunor pentru a discuta despre acest subiect.

„Nu am reuşit să mă văd cu domnul preşedinte Kelemen Hunor. Nu este un subiect pe care să-l fi discutat la telefon. Aşteptăm, aşa cum am discutat cu ceilalţi membri ai coaliţiei, să avem o şedinţă de coaliţie şi aceste clarificări să aibă loc în cadrul şedinţei”, a precizat Nicolae Ciucă, la sediul central al PNL, după o şedinţă a conducerii liberalilor.

Discurul lui Viktor Orban creează tensiuni în coaliție

Totodată, liderul PNL a fost întrebat de jurnalişti dacă se poate vorbi despre ieşirea de la guvernare a UDMR în urma acestor declaraţii ale lui Kelemen Hunor. "Vă rog să ne daţi voie să aibă loc această şedinţă, să avem clarificări. Este clar că astfel de derapaje de retorică şi chiar ideologice nu au ce să caute într-un context atât de sensibil", a mai răspuns Nicolae Ciucă.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, că este nevoie de clarificări publice din partea UDMR în contextul discursului susţinut în România de premierul Ungariei, Viktor Orban, dar şi de o discuţie clarificatoare în cadrul coaliţiei.

Preşedintele UDMR, vicepremierul Kelemen Hunor, a afirmat că nu este cazul să se discute despre o criză în coaliţia de guvernare, pentru că Uniunea şi-a îndeplinit până în prezent toate obligaţiile asumate alături de parteneri, adăugând că premierul Ungariei, Viktor Orban, nu a vorbit deloc la Tuşnad despre România şi despre autorităţile de la Bucureşti.

Kelemen Hunor a reafirmat poziţia "extrem de clară" a UDMR de condamnare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE