Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nick Cave despre acuzațiile privind albumul 'Murder Ballads': "Nu sunt misogin"

Nick Cave a abordat acuzațiile potrivit cărora albumul său din 1996 "Murder Ballads", înregistrat împreună cu Bad Seeds, ar fi încurajat violența față de femei.

Cântărețul și compozitorul australian, în vârstă de 65 de ani, a declarat că "nu este personal un misogin" și că se bucură că muzica are capacitatea de a "indigna", explicând că albumul a fost violent nu doar față de femei, ci față de toată lumea, potrivit Euronews Culture.

El a făcut aceste comentarii în cadrul emisiunii The Louis Theroux Podcast, adăugând că primele sale versuri cu trupa post-punk The Birthday Party și albumul 'Murder Ballads' "au fost doar discuri violente".

"Erau femei eroice și femei criminale și tot felul de lucruri care se întâmplau în acel disc și în cântecele dinaintea lui. Dar eu personal nu sunt misogin. Nu am aceste înclinații, dar îmi plăcea să scriu cântece care erau violente în acele zile."

Artistul a vorbit despre cenzura în artă

Cave a scris adesea versuri tulburătoare, iar unele din "Murder Ballads" descriu crime, tortură și întâlniri sexuale grafice. "Pur și simplu mi-a plăcut fiorul limbajului, să pot scrie despre lucruri violente în același mod în care unui scriitor de thriller poate că îi place să scrie și despre lucruri violente", a continuat el, comentând că provocarea virtuților oamenilor era "lucrul numărul unu" pe care îl făceau punk-ii.

Cave a vorbit, de asemenea, despre cenzura în artă: "Această tulburare a apelor, care este valoarea evidentă a artei și că, dacă ar trebui să trecem arta printr-un fel de sită dreaptă și să scoatem toate părțile nedrepte, ceea ce obținem este doar fadul și evident din punct de vedere moral."

Anterior, el a împărtășit cum arta poate fi atât problematică, cât și plăcută, folosind ca exemplu melodia "Stagger Lee". În timpul unui interviu cu Freddie Sayers, gazda UnHerd Club, Cave a declarat că nu s-a gândit niciodată în termeni de "dacă este ofensator sau nu".

"Există un anumit cântec de-al meu numit 'Stagger Lee'. Acesta este un cântec celebru al celor de la Bad Seeds și este ofensator pe foarte multe planuri", a spus Cave. "Nu voi trece în revistă toate tipurile diferite de oameni pe care îi jignește, dar este cam toată lumea. Este un cântec extrem de problematic. Este un fel de cântec vorbit-cântat peste această muzică târâtoare și prădătoare."

El a concluzionat: "Dar în toate zilele în care am cântat "Stagger Lee", și asta înseamnă sute de ori când m-am uitat în public, nu am văzut niciodată pe cineva care să se uite cu suspiciune sau să se simtă ofensat de el. Ei sunt pur și simplu absorbiți de muzica în sine. Așadar, tot felul de lucruri pot fi spuse în muzică și artă care sunt problematice, dar în același timp sunt extrem de plăcute."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE