Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nesiguranță financiară la Londra. Guvernul anulează măsurile fiscale care favorizează bogații britanici

Guvernul Marii Britanii a anulat aproape în totalitate măsurile fiscale prezentate acum trei săptămâni. Decizia, anunțată de Jeremy Hunt, abia numit ministru de finanțe, a fost luată pentru a aduce stabilitate financiară Regatului Unit, după săptămâni de turbulențe.

Așa numitul ”mini-buget” de zeci de miliarde de lire sterline a dus la o adevărată criză. El a fost perceput ca un set de măsuri în favoarea celor mai bogați britanici. Între măsurile prezentate acum de Jeremy Hunt se numără plafonarea facturilor la energie pentru toate gospodăriile. Aceasta va fi valabilă doar până în aprilie anul viitor și nu doi ani, cum se știa până acum. Alte decizii dificile sunt așteptate în ceea ce privește cheltuielile guvernamentale, cum ar fi taxele. Toate aceste măsuri ar permite guvernului să colecteze 32 de miliarde de lire sterline în fiecare an.

Mai mulți parlamentari, împotriva planurilor fiscale

Răsturnarea de situație vine în contextul în care tot mai mulți parlamentari din Partidul Conservator, aflat la guvernare, se întorc împotriva planurilor fiscale ale guvernului anunțate în urmă cu zece zile. De asemenea, vine la câteva ore după ce conservatorii au publicat extrase în avans ale unui discurs pe care Kwarteng urmează să îl țină în cursul zilei de luni la conferința anuală a partidului: „Trebuie să ne menținem cursul. Sunt încrezător că planul nostru este cel corect”.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE