Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marea Britanie renunță la reducerea impozitelor pentru cei bogați

Guvernul britanic a renunțat la planurile de reducere a impozitului pe venit pentru persoanele cu venituri mari, parte a unui pachet de reduceri nefinanțate care a provocat turbulențe pe piețele financiare și a dus lira sterlină la minime record.

Șeful Trezoreriei, Kwasi Kwarteng, a declarat luni că nu va elimina cota maximă de 45% din impozitul pe venit plătit pentru veniturile de peste 150.000 de lire sterline pe an, potrivit AP.

Mai mulți parlamentari se întorc împotriva planurilor fiscale

Răsturnarea de situație vine în contextul în care tot mai mulți parlamentari din Partidul Conservator, aflat la guvernare, se întorc împotriva planurilor fiscale ale guvernului anunțate în urmă cu zece zile. De asemenea, vine la câteva ore după ce conservatorii au publicat extrase în avans ale unui discurs pe care Kwarteng urmează să îl țină în cursul zilei de luni la conferința anuală a partidului: „Trebuie să ne menținem cursul. Sunt încrezător că planul nostru este cel corect”.

Liz Truss apără măsurile

Prim-ministrul Liz Truss a apărat duminică măsurile, dar a declarat că ar fi putut „să facă o treabă mai bună în ceea ce privește pregătirea terenului” pentru anunțuri.

Truss a preluat funcția în urmă cu mai puțin de o lună, promițând să remodeleze radical economia Marii Britanii pentru a pune capăt unor ani de creștere lentă. Însă, reducerile de taxe în valoare de 45 de miliarde de lire sterline care vor fi plătite prin împrumuturi guvernamentale au dus la o scădere a lirei sterline.

Banca Angliei a fost nevoită să intervină pentru a susține piața obligațiunilor, iar temerile că banca va majora în curând ratele dobânzilor au determinat creditorii ipotecari să își retragă cele mai ieftine oferte și au provocat neplăceri pentru cumpărătorii de locuințe.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE