Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Nancy Pelosi a aterizat în Japonia, etapa finală a turneului său asiatic

Nancy Pelosi, președintele Camerei Reprezentanților din Statele Unite, a ajuns în Japonia, parte a turneului pe care îl face în Asia. După Singapore, Malaezia, o neașteptată escală în Taiwan și Coreea de Sud, Nancy Pelosi urmează să discute la Tokyo cu oficiali din Japonia despre situația din zona Asia-Pacific.

Șefa Camerei americane a Reprezentanților a fost, în timpul vizitei în Coreea de Sud, și în apropiere de granița cu Coreea de Nord, în zona demilitarizată de la Panmunjom.

Beijingul, iritat de turneul lui Pelosi

Momentul care a stârnit însă cele mai multe și aprige reacții a fost neașteptata vizită în Taiwan, insulă despre care China susține că îi aparține. De altfel, Beijingul a avertizat, când deplasarea doamnei Pelosi la Taipei era doar o bănuială, că nu acceptă acest lucru și că ar fi vorba de o încălcare a suveranității naționale. China promovează o politică agresivă de unificare cu Taiwanul și există multe temeri că acest lucru ar putea fi făcut în urma unei acțiuni militare.

De partea sa, Nancy Pelosi, un critic acerb al politicilor Beijingului, a ținut să își arate sprijinul pentru actuala conducere taiwaneză, pentru felul în care conduce țara și pentru democrația care guvernează viața pe insula din apropierea Chinei. Acest lucru a înfuriat și mai tare conducerea de la Beijing, care a declanșat exerciții militare de amploare în apropiere de Taiwan. Chiar au fost lansate rachete în apropierea insulei, ceea ce a obligat Taipeiul să își pună în alertă forțele de apărare.

Nancy Pelosi, în vârstă de 82 de ani, care efectuează prima sa vizită în Japonia din 2015, urmează să se întâlnească cu premierul Fumio Kishida.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE