Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Musulmanii marchează încheierea Ramadanului. Credincioșii din întreaga lume spun că se roagă pentru pace în Fâșia Gaza

Musulmanii sărbătoresc astăzi prima dintre cele trei zile care marchează încheierea Ramadanului. Luna sfântă de post nu a adus un armistițiu în Fâșia Gaza, deși au fost mai multe rânduri de negocieri în ultima lună. În ciuda eforturilor mediatorilor: SUA, Egipt și Qatar, Israel și Hamas continuă se se acuze reciproc. De asemenea, există Dimpotrivă, există temeri că Iranul va lansa atacuri asupra Israelului după ce sărbătoarea musulmană se va încheia.

Conflictul dintre Israel și Hamas a creat o criză umanitară de proporții care are ecouri în întreg Orientul Mijlociu. La încheierea Ramadanului, musulmanii din Cisiordania vor oferi rudelor apă și curmale, așa cum se obișnuiește în perioadele de doliu. Este un gest de solidaritate cu palestinienii din Fâșia Gaza. 

”Oamenii nu-și mai doresc să meargă la cumpărături chiar dacă au bani. Vedem ce se întâmplă în Fâșia Gaza, unde oamenii se confruntă cu un genocid, cu un război și sunt omorâți. Această situație ne demoralizează, nu mai putem avea o viață normală și nu mai putem sărbători așa cum o făceam înainte”, spune un localnic. 

Eid al-Fitr marchează încheierea Ramadanului, luna în care musulmanii au ținut post strict, fără să mănânce și să bea de la răsărit până la apus de soare. 

Tradiții și obiceiuri la încheierea Ramadanului 

Se încheie o perioadă de 30 de zile de post și de multe alte restricții, iar iordanienii sărbătoresc acest Eid al-Fitr în familie, își vor oferi haine în dar și mai ales, dulciuri. Ca un semn de la divinitate, iar localnicii spun că este un semn venit de la Alah, pentru că se întâmplă foarte rar aici, astăzi, în Amman plouă torențial.  

În Pakistan și Indonezia, oamenii spun că s-au rugat pentru ca războiul din Fâșia Gaza să se încheie. Israel și Hamas nu ajuns însă nici acum la un armistițiu, deși negociatorii au încercat să obțină măcar câteva zile de liniște în Gaza în perioada Ramadanului. 

Potrivit ministerului sănătății din Fâșia Gaza, instituție controlată de gruparea Hamas, peste 33 de mii de palestinieni au murit de la începutul războiului. În Israel, 1.200 de civili au fost omorâți în masacrul comis de gruparea Hamas anul trecut, pe 7 octombrie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE