Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Motivul pentru care Darius Vâlcov va fi extrădat în România. Ce alți fugari refugiați în Italia au reușit să scape de pedepsele din țara noastră

Darius Vâlcov va fi adus în țară peste doar câteva zile, spune ministrul Justiției. Deși în majoritatea cazurilor de fugari români celebri, magistrații din Italia au respins cererile de extrădare, în cazul lui Vâlcov, aceștia au admis solicitarea autorităților din România.

Din informațiile noastre, Darius Vâlcov ar urma să fie adus în România chiar la începutul săptămânii viitoare, după ce recent Curtea de Apel din Napoli a decis să admită extrădarea în România, în baza mandatului de arestare emis pe numele acestuia.

Darius Vâlcov a invocat în instanță faptul că are rezidență și afaceri deschise în Italia de mai mulți ani, însă magistratul de legătură al României în Italia a arătat că acesta nu a locuit efectiv acolo în ultimii ani.

Ce alți condamnați din România au scăpat de extrădare refugiindu-se în Italia

Alți condamnați din România au avut noroc însă în fața aceleiași instanțe când au invocat așa numitul principiu al înrădăcinării în Italia. Spre exemplu, în cazul lui Bogdan Popa, condamnat la 9 ani și 8 luni de închisoare în dosarul de corupție a lui Sorin Oprescu, judecătorii au refuzat extrădarea și au decis ca acesta să execute în Italia sentința.

Aceeași decizie au luat-o magistrații din Napoli și în cazul lui Romeo Albu. De asemenea, și acesta a fost condamnat în dosarul lui Oprescu la 6 ani de închisoare. Dragoș Săvulescu a beneficiat și de mai multă clemență din partea Curții de Apel din Napoli, care a decis să respingă extrădarea cerută de autoritățile din România, i-a fost schimbată pedeapsa de 5 ani și 6 luni cu executare, într-una de 2 ani cu suspendare, care ulterior a fost anulată de judecătorii italieni pe motiv că a intervenit prescripția faptelor.

Și curtea de apel din Bari a dat decizii asemănătoare, spre exemplu Alina Bica a scăpat de condamnarea la patru ani de închisoare cu executare, pe motiv că magistrații din Peninsulă au decis că fosta șefă a DIICOT să execute sentința în Italia într-o formă de arest la domiciliu pe timpul nopții.

Aceeași instanță a respins extrădarea și în cazul fostului președinte al CJ Neamț Ionel Arsene, dar și în cazul fostului ofițer SRI Daniel Dragomir, după ce au invocat condițiile de detenție din România. Același motiv i-a folosit și lui Marian Zlotea, condamnat la 8 ani și 6 luni de închisoare. Curtea de Apel din Bologna de această dată a respins cererea de extrădare.

Și Curtea de Apel din Milano a refuzat de două ori să îl predea pe Mario Iorgulescu autorităților din România pentru a-și executa sentința de 15 ani și 8 luni primită după accidentul mortal pe care l-a provocat, însă judecătorii nu l-au extrădat pe motiv că starea psihică a lui Mario Iorgulescu nu îi permite să participe la procedurile judiciare din România.

Fie că e vorba de principiul înrădăcinării sau condițiile de detenție din România invocate de fugari, doi din zece condamnați care se refugiază în Italia nu sunt extrădați de magistrații de acolo, potrivit ultimelor statistici.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE