Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Darius Vâlcov va fi extrădat. Curtea de Casaţie a Italiei a respins recursul făcut de fostul ministru de Finanțe

Ministrul Justiţiei Alina Gorghiu a anunţat că recursul făcut de către Darius Vâlcov a fost respins ca inadmisibil de către Curtea de Casaţie a Italiei. Decizia este definitivă.

Astfel, va fi dispusă predarea acestuia către autorităţile române pentru executarea mandatului european de arestare şi a pedepsei de 6 ani de închisoare pronunţară de ÎCCJ din România.

Reacția Ministerului Justiției

“Vă informez că, astăzi, Curtea Supremă de Casație a Italiei a respins ca inadmisibil recursul lui Vâlcov Darius Bogdan.

Astfel, a rămas definitivă hotărârea Curții de Apel din Napoli prin care s-a DISPUS PREDAREA, autorităților competente ale României, în executarea mandatului european de arestare emis la 3.5.2023 de către Tribunalul București în dosarul penal referința nr. 2018/2015, pentru executarea pedepsei de 6 ani închisoare aplicată acestuia prin sentința nr. 74 din 8.2.2018, pronunțată de Înalta Curte de Casație și Justiție a României, devenită executivă în urma deciziei penale a aceleiași Înalte Curți nr. 38/02.05.2023, pentru infracțiunile de trafic de influență și spălare de bani săvârșite în România în perioada 2009-2013.

Zilele următoare se așteaptă primirea comunicării oficiale a hotărârii către autorităților române și continuarea demersurilor pentru predarea efectivă a lui Vâlcov Darius Bogdan.”, se arată în comunicatul transmis de Alina Gorghiu.

Darius Vâlcov, condamnat la șase ani de închisoare

În mai 2023, Darius Vâlcov, fost primar al municipiului Slatina şi ministru al Finanţelor, a fost condamnat definitiv de un complet de cinci judecători de la Instanţa supremă, la 6 ani de închisoare pentru trafic de influenţă şi spălare de bani.

La instanţa de fond, Vâlcov primise o condamnare de opt ani de închisoare, pedeapsă scăzută la şase ani, la apel, după ce judecătorii au constatat că, pentru infracţiunea de efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia, faptele s-au prescris, conform Agerpres.

Este vorba despre Dosarul Tablourilor, numit astfel după ce procurorii au găsit peste 100 de opere de artă achiziţionate de Vâlcov prin interpuşi, unele dintre ele fiind ascunse în pereţii falşi ai unor imobile aparţinând fostului ministru.

De asemenea, judecătorii au menţinut decizia de confiscare de la Vâlcov a sumei de 6,2 milioane lei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE