Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Motivarea în dosarul TelDrum. Directori, condamnați cu suspendare pentru un prejudiciu de un milion de euro

Tribunalul Bucureşti a justificat condamnarea cu suspendare a trei directori de la compania Tel Drum pentru o fraudă de un milion de euro cu fonduri europene.

Judecătorul a motivat prin faptul că rolul Justiţiei nu este de "represiune", ci de "dezvoltare a conştiinţei juridice şi morale a membrilor societăţii", iar activitatea ilicită de la această firmă a fost "ajutată" de competenţa "discutabilă" a angajaţilor de la Ministerul Fondurilor Europene.

Tribunalul Bucureşti a dat publicităţii joi motivarea deciziei din 31 martie, prin care un magistrat a dispus condamnarea la câte trei ani cu suspendare a lui Petre Pitiş, Mircea Vişan şi Florea Neda - actuali sau foşti directori în cadrul companiei Tel Drum, într-un dosar privind fraude cu fonduri europene, cu prejudiciu de aproape un milion de euro.

Cei trei directori sunt foştii parteneri de afaceri ai lui Liviu Dragnea, cel care controla în fapt, conform DNA, compania Tel Drum.

Magistratul care s-a ocupat de acest caz justifică aplicarea unei pedepse blânde într-un dosar cu prejudiciu mare prin aceea că Justiţia nu trebuie să aibă rol de represiune, ci de "dezvoltare a conştiinţei juridice şi morale a membrilor societăţii".

"Rolul prioritar al pedepsei este acţiunea de prevenire a săvârşirii de noi infracţiuni, nu acela al represiunii, deoarece numai acţiunea de prevenire poate avea efecte benefice în ceea ce priveşte adaptarea conduitelor destinatarilor legii penale şi dezvoltarea conştiinţei juridice şi morale a membrilor societăţii şi numai dacă, obiectiv, atingerea adusă valorilor sociale ocrotite de norma penală ar putea să se repete, trebuie utilizată constrângerea.

Necesitatea aplicării unei pedepse şi evaluarea cuantumului, dar şi individualizarea modului de executare acesteia trebuie să se înfăptuiască sub semnul fermităţii, care nu înseamnă aplicarea unei pedepse severe, ci a unui tratament penal corespunzător, adecvat pericolului social al faptei şi persoanei făptuitorului, apt să-şi realizeze cu maximă eficienţă finalitatea educativ - preventivă (...) De asemenea, pedeapsa, pe lângă necesitatea de a fi exemplară, trebuie să fie şi proporţională, să corespundă gradului de pericol social al faptei ce se apreciază în funcţie de împrejurările comiterii acesteia şi de urmările produse", se arată în motivare.

Ce valoare are prejudiciul cazuat de cei trei directori

Judecătorul admite că prejudiciul cauzat de cei trei directori este considerabil - aproape un milion de euro, însă consideră că activitatea ilicită a responsabililor de la compania Tel Drum a fost "ajutată" de "competenţa discutabilă" a angajaţilor de la Ministerul Fondurilor Europene.

În esenţă, acuzaţiile din acest dosar se referă la achiziţia de către compania Tel Drum a unei staţii mobile de mixturi asfaltice din fonduri europene, prin depunerea de către reprezentanţii companiei de documente şi declaraţii false sau inexacte.

Potrivit DNA, în anul 2015, Ministerul Fondurilor Europene a admis la contractare un proiect propus de Tel Drum în cadrul programului "Creşterea Competitivităţii Economice", finanţat din fonduri europene. În cadrul proiectului, Tel Drum SA urma să achiziţioneze o 'staţie mobilă de mixturi asfaltice pentru creşterea competitivităţii economice a SC Tel Drum SA'. Proiectul trebuia implementat până la data de 31 decembrie 2015.

Pe 2 septembrie 2015, Tel Drum SA a publicat pe site-ul www.fonduri-ue.ro anunţul de achiziţie de bunuri (staţia mobilă), iar în urma derulării etapelor din procedura de atribuire a contractului de furnizare bunuri, a fost declarată câştigătoare firma WFA Impex SRL.

După depunerea cererii de rambursare în luna februarie 2016, beneficiarul Tel Drum SA a primit în cadrul proiectului suma nerambursabilă de 4.849.375 lei, sumă apropiată de valoarea maximă eligibilă, majoritatea, şi anume 4.170.462 lei, provenind din fonduri europene.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE