Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Moskvici, marca revitalizată pe fondul războiului din Ucraina. Cum a ajuns mașina populară în era sovietică în top 10 al vânzărilor în Rusia

Moskvici, marca populară în perioada sovietică, a ajuns printre cele mai bine vândute mașini din Rusia, pentru prima oară, în luna noiembrie, arată datele agenției ruse Autostat, citate de agenția Reuters.

Nu mai puțin de 109,706 de mașini Moskvici au fost vândute în Rusia, fiind înregistrată o creștere de 113% comparativ cu luna noiembrie a anului trecut. Analiștii spun că e vorba despre o relansare a vânzărilor, după un declin cauzat de aplicarea sancțiunilor și părăsirea pieței ruse de către producătorii occidentali de autovehicule în anul 2022, pe fondul declanșării războiului din Ucraina.

Moskvici a relansat producția de mașini anul acesta la o uzină din Moscova. Autoritățile ruse au cumpărat această fabrică anul trecut de la Renault contra sumei simbolice de o rublă, în condițiile în care producătorul francez a ieșit de pe piața rusă, ca urmarea invaziei ordonate de președintele Vladimir Putin în Ucraina.

Moskvici 3 este, de fapt, un model JAC Sehol X4, asamblat în Moscova cu ajutorul componentelor cumpărate de la un partener chinez, au precizat surse citate de agenția Reuters.

În luna noiembrie, Moskvici s-a clasat pe locul nouă în clasamentul celor mai bine vândute mașini din Rusia, cu 1.910 unități comercializate și o cotă de piață de 1,7%. În perioada ianuarie-noiembrie, un număr de 10.676 de modele Moskvici au fost vândute, arată datele statistice ale autorităților ruse.

Lada, cea mai vândută mașină din Rusia

Lada, cea mai populară mașină din Rusia, a fost lider pe piața auto din Rusia, în noiembrie, cu 32.651 de unități vândute și o cotă de piață de 29,8%. De asemenea, mașinile chinezești completează celelalte poziții din clasament, înlocuind astfel mărcile europene și japoneze care au ieșit de pe piața rusă.

Vânzările de mașini chinezești ar reprezenta peste 56% din piață, în condițiile în care producția internă a Rusiei își revine după exodul producătorilor auto occidentali, arată datele Autostat.

În ultimele 11 luni s-au vândut 939.254 de autoturisme noi în Rusia, în creștere cu aproape 65% față de anul trecut.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE