Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Moscova vrea să rescrie un capitol din istorie. Parlamentarii ruși încearcă să anuleze transferul sovietic al Crimeei către Ucraina

Parlamentarii ruși au înaintat Dumei de Stat un proiect de lege care ar rescrie un capitol din istorie prin anularea deciziei sovietice din 1954 de a transfera Crimeea din Rusia în Ucraina, potrivit Reuters.

Mișcarea pare să aibă ca scop stabilirea unui temei juridic pentru ca Rusia să susțină că Crimeea, peninsula de la Marea Neagră pe care spune că a anexat-o de la Ucraina în 2014, nu a făcut niciodată parte cu adevărat din Ucraina.

Proiectul, prezentat de câte un deputat din fiecare dintre cele două camere ale parlamentului rus, descrie transferul din 1954 ca fiind arbitrar și ilegal, deoarece nu a fost organizat niciun referendum, iar autoritățile sovietice nu aveau dreptul de a transfera teritoriul de la o republică constituantă la alta fără consimțământ.

Nu a fost anunțat când va fi dezbătut de legislatori.Președintele rus Vladimir Putin a denunțat cedarea Crimeii în 1954, sub conducerea liderului sovietic de atunci Nikita Hrușciov, ca fiind o încălcare a normelor legale în vigoare la acea vreme.

Locuitorii din Crimeea au votat în favoarea independenței, alături de restul Ucrainei, în cadrul unui referendum, atunci când Uniunea Sovietică s-a destrămat, iar Rusia și Ucraina și-au recunoscut ulterior granițele. Însă Moscova a preluat controlul militar al Crimeei în 2014 și a anexat-o după un referendum pe care Ucraina și guvernele occidentale l-au declarat ilegal.

Rusia a folosit Crimeea ca rampă de lansare pentru invazia pe scară largă a Ucrainei în 2022 și, de atunci, a proclamat anexarea altor patru provincii ucrainene. Ucraina a organizat atacuri frecvente asupra țintelor rusești din Crimeea și promite să recucerească tot teritoriul ocupat de Rusia.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE