Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Momentul exploziei de la Naslavcea, unde a căzut racheta rusească. Mărturia fotografului care a surprins deflagrația

Maxim Ciumaș, fotograful care a surprins explozia de la Naslavcea, unde a căzut o rachetă ruseasc doborâtă de ucraineni, a povestit cum a reușit să surprindă momentul exploziei.

Ciumaș se afla, luni dimineață, în raionul Ocnița pentru a filma răsăritul, întrucât iubește priveliștea de acolo, dar nu se aștepta să surprindă una dintre cele mai groaznice imagini din viața sa. „Am filmat tot, ne-am urcat în mașină și am auzit un șuierat și o bubuitură pe teritoriul Republicii Moldova. Desigur că ne-am speriat. Nici nu am reușit să scot camera, am făcut poza cu telefonul mobil”, a povestit fotograful, pentru Radio Europa Liberă Moldova.

El spune că explozia a avut loc la ora 08:40 și, deși s-a produs la o distanță de circa un kilometru de locul în care se afla, a resimțit din plin impactul. „S-a întâmplat foarte rapid. Eram în mașină, mă grăbeam și îmi tremurau mâinile, chiar dacă fotografiam cu telefonul. Nu se explică în cuvinte. A explodat așa încât am simțit în suflet, în mașină”, a spus fotograful.

A postat poza pe rețelele sociale doar după ce a oferit-o Ministerului de Interne, apoi a mers în sat și a văzut cum oamenii speriați ieșeau din case.

„Se simțea că s-a întâmplat ceva. Erau descurajați. Dimineață devreme erau în stradă. Toți ieșeau din case. Atât de tare a zguduit pământul că au zburat ferestrele de la case. Eu, desigur, m-am speriat. Îmi era greu să-mi imaginez că voi veni la Naslavcea să fac un video și o să surprind așa ceva, rachete, explozii”, a spus emoționat tânărul.

„La început, am crezut că e un avion de vânătoare, dar șuierătura a fost provocată de o rachetă. Prietenii din Ucraina comentează postarea și zic că e o rachetă de croazieră, care a fost doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean. Apoi, poliția ne-a spus că ținta a fost barajul Dnestrovsk 1”, a adăugat el.

Luni dimineaţă, o rachetă doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean a căzut în extremitatea de nord a localităţii Naslavcea din Republica Moldova, aflată la graniţa cu Ucraina. Nu au fost raportate victime, dar mai multe geamuri ale unor locuinţe din Naslavcea au fost sparte, se arată într-un comunicat al MAI din Republica Moldova.

Autorităţile ucrainene au informat că luni dimineaţă a avut loc un atac rusesc cu drone asupra barajului Dnestrovsc 1, de pe teritoriul Ucrainei, la o distanţă de 10 km de barajul Naslavcea. Atacul rusesc nu a afectat barajul, dar au fost atacate componentele electrice aferente barajului ucrainean. Autorităţile ucrainene au anunţat că nu există pericol de inundaţii.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE