Modelul anulării alegerilor din Moldova, folosit și în România? Declarațiile lui Simion despre „turismul electoral” de la Chișinău, sub analiză

George Simion nu a digerat eșecul din alegerile prezidențiale, care au fost câștigate de Nicușor Dan. Imediat după închiderea urnelor, pe 18 mai, la ora 21, atât Nicușor Dan, cât și George Simion au ținut discursuri în care fiecare și-a clamat victoria.

Dacă inițial, Simion a spus că el este președintele României, la finalul discursului l-a felicitat pe Nicușor Dan. Însă el a spus că alegerile au fost fraudate și a dat apoi exemplul Republicii Moldova, unde ar fi fost „turism electoral”, după spusele sale.

Românii din Moldova l-au votat pe Nicușor Dan în proporție de 88%. Asta înseamnă că 138.320 de persoane din țara vecină l-au ales pe actualul președinte. Diferența totală dintre Simion și Nicușor Dan a fost de 829.589 de voturi.

Chiar și în aceste condiții, Simion a acuzat și conducerea din Republica Moldova.

Modelul anulării alegerilor din Moldova, folosit și în România?

În direct la Euronews România, la emisiunea România lui Vitalie, președintele Comisiei pentru Securitate Națională a Parlamentului de la Chișinău, Lilian Carp, a explicat ce s-a întâmplat, de fapt, în Republica Moldova și de ce acțiunile lui Simion seamănă cu cele ale propagandei ruse. Ba mai mult, el a dat ca exemplu cazul unui politician moldovean care chiar a reușit să anuleze alegerile.

Lilian Carp, președintele Comisiei pentru Securitate Națională a Parlamentului de la Chișinău: „Este un fals cras și mare cât e George Simion. El știe foarte bine că, în Republica Moldova, cei care au cetățenie română aici votează după buna conștiință. A încercat să facă exact ceea ce fac, de regulă, serviciile ruse, să creeze imagini false privind un eveniment sau altul.

De exemplu, la Chișinău, a avut loc un eveniment, 'Alegeți universitatea', în care au participat tineri din țară. Evenimentul era planificat din decembrie, fără să se cunoască când aveau loc alegerile. Au filmat niște copii care au participat la un târg al universităților și aberau că sunt votanți care merg la o secție de votare. Așa lucrează propaganda rusă.

Dacă luăm acțiunile pe care le întreprinde Simion, sunt exact și ale altor exponenți pro-ruși din Chișinău. De exemplu, în 2018 au avut loc alegeri anticipate în Chișinău, unde actualul primar din Chișinău candidase din partea Partidului Socialist, un partid pro-rus, a pierdut alegerile, a recunoscut victoria contracandidatului său, iar peste câteva zile, a contestat alegerile și, împreună cu oligarhul fugar Plahotniuc, au anulat elegerile.

El crede că, în România, este un oligarh în fruntea CCR și ar putea să anuleze alegerile. Scenariul este același. Iar o parte din politicienii pro-ruși, într-o voce, la Chișinău, l-au susținut pe Simion, inclusiv Dodon, care spunea că și-ar dori un președinte suveranist ca Simion.

Astăzi, mai nou, unul din susținătorii săi a participat la un eveniment organizat de foști și actuali politicieni care sunt cu viziuni pro-ruse, unde discutau despre alegerile din România și despre cum pot influența relațiile moldo-române. Dar cel mai important e că au discutat despre anularea alegerilor din România. Deci avem un mesaj concertat atât la Chișinău, cât și la Kremlin și la București, acolo unde doresc serviciile ruse să inducă un mesaj pentru a spune că alegerile din România au fost fraudate.

Vreau să-i transmit lui Simion un proverb românesc care spune că cine seamănă vânt, culege furtună. Dai vina pe oricine, pe românii din Basarabia, pe încălzirea globală, pe oricine, dar nu pe faptul că el a jucat, în cunoștință de cauză sau fără, jocul Rusiei."

Unii actori politici de la Chișinău s-au delegat și lucrează activ chiar la București

-Lilian Carp

Lilian Carp, președintele Comisiei pentru Securitate Națională a Parlamentului de la Chișinău: „Acum, această retorică agresivă, pe care o face împotriva românilor din Republica Moldova, face și ea parte din scenariul Rusiei, care dorește să spună că românii din Moldova nu ar avea dreptul să participe la vot, că noi am fi două popoare diferite, etc. Asta în contextul din ultimii ani, în care relațiile dintre Chișinău și București sunt cele mai bune de la independență încoace.

Prin aceste declarații, Simion ridică o ură pentru românii din stânga și dreapta Prutului. Deci el face un joc exact așa cum face un fost premier, Stepaniuc, care a fost prezent astăzi, la acest eveniment. Vrea să inducă în spațiul public faptul că au fost fraudate alegerile la Chișinău. Acel Stepaniuc a scris renumitul dicționar moldo-român. Ca noi să înțelegem cu cine avem de-a face și cine sunt oamenii aceștia și ce obiective urmăresc ei.

Mă duce gândul că, inițial, George Simion nu a avut cunoștință de cauză cum să reacționeze imediat după alegeri. Mai târziu, cred că au fost implicați alți actori care l-au convins să se răzgândească în acele declarații. Cu siguranță, vorbesc de Rusia, care are un interes major să creeze o cortină de fier în țările din Europa de Est, ca să separe fostul spațiu sovietic de Europa. Și au nevoie de guverne loiale.

Unii actori politici de la Chișinău s-au delegat și lucrează activ chiar la București. Vedem ce declară, la televiziunile ruse, Zaharova și alții. Sunt mesaje care sunt exact la fel. Ele se repetă. De aceea, democrația din România a fost pe muchie de cuțit să piardă aceste alegeri. Nu cred că sunt întâmplătoare aceste mesaje."

  • De precizat că George Simion este interzis în Republica Moldova și Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE