Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Misiunea ONU: Războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei riscă să evolueze într-un conflict prelungit cu grave costuri umane

Peste 10.000 de civili ucraineni au fost uciși de când Rusia a invadat Ucraina în februarie 2022, aproximativ jumătate dintre decesele recente au avut loc mult în spatele liniei frontului, a anunțat Biroul ONU pentru Drepturile Omului, citat de Reuters.  Oficialii ONU au declarant că se așteaptă ca bilanțul real să fie semnificativ mai mare decât numărul oficial, deoarece lucrările de coroborare sunt în desfășurare. Marea majoritate a deceselor au fost cauzate de arme explozive cu impact pe arie extinsă, cum ar fi obuze, rachete și muniții cu dispersie.

Șefa misiunii ONU de monitorizare a victimeelor din Ucraina, Danielle Bell, a declarat că războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei, care intră acum în cea de-a 21-a lună, riscă să evolueze într-un conflict prelungit cu costuri umane severe. Ea a precizat că aproape jumătate din decesele din ultimele trei luni au avut loc cu mult dincolo de linia frontului. Cauza principala o constituie faptul ca forțele ruse utilizeaza rachete cu rază lungă de acțiune.

Oamenii în vârstă care ar putea fi incapabili sau nu doresc să se mute în locuri mai sigure reprezintă un procent foarte mare dintre cetățenii ucrainei cei uciși de armata rusă. Mai mult de o treime dintre victimele aveau vârste peste 60 de ani, în condițiile în care această grupă de vârstă constituie doar un sfert din populația totală a Ucrainei.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE