Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mircea Cărtărescu a câștigat prestigiosul Dublin Literary Award 2024

Romanul ”Solenoid” al scriitorului Mircea Cărtărescu a câștigat premiul Dublin Literary Award 2024. Premiul, sponsorizat de Dublin City Council, ste cel mai mare premiu din lume pentru un singur roman publicat în limba engleză, notează The Irish Times.

Valoarea premiului este de 100.000 de euro. Din această sumă, Mircea Cărtărescu va primi 75.000 de euro, iar traducătorul său, Sean Cotter, va primi 25.000 de euro.

”Solenoid” este cel de-al 12-lea roman în traducere care câștigă premiu, precizează aceeași sursă.

”Am primit astăzi The Dublin Literary Award pentru romanul Solenoid. Sunt recunoscător tuturor celor care-au contribuit la această decizie. Mă bucur enorm și pentru Sean Cotter, traducătorul în engleză al Solenoidului, cu care-am împărțit premiul dublinez. Le mulțumesc mult editorilor mei Herbert Ohrlinger (Paul Zsolnay Verlag), Will Evans (Deep Vellum) și Pilar Adon și Enrique Redel (Impedimenta), care de ani de zile sunt alături de mine.”, a scris Mircea Cărtărescu, pe Facebook.

Șase romane au fost propuse anul acesta pentru Dublin Literary Award: ”Old God's Time” de Sebastian Barry, ”Solenoid” de Mircea Cărtărescu, ”Haven” de Emma Donoghue, ”If I Survive You” de Jonathan Escoffery, ”Sleeping Car Porter” de Suzette Mayr și ”Praiseworthy” de Alexis Wright.

”Solenoid” este cel mai mare succes de critică şi de public al lui Mircea Cărtărescu în spaţiul de limbă engleză. În 2023, a fost declarată cartea de ficţiune a anului în Statele Unite de către Los Angeles Times.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE