Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Minivacanță de cinci zile în iunie 2023. Ce zile vor fi libere

Urmează o minivacanță de cinci zile pentru bugetari, la începutul lunii iunie. Ziua Copilului (joi, 1 iunie) și a doua zi de Rusalii (luni, 5 iunie) sunt zile libere legale, potrivit Codului Muncii. Suplimentar, Guvernul a decis ca și ziua de vineri, 2 iunie, să fie liberă, pentru a face puncte între cele două sărbători legale și weekendul 3-4 iunie.

Potrivit Codului Muncii, zilele de sărbătoare legală sunt zile în care nu se lucrează. Acordarea zilelor libere se face de către angajator, iar în cazul în care angajatul nu își poate lua ziua liberă, atunci i se va asigura compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile.

Tot potrivit legislației, dacă zilele libere nu pot fi acordate, din motive justificate, atunci ”salariaţii beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază muncii prestate în programul normal de lucru”.

Potrivit Codului Muncii, în total sunt 15 zile libere legale în 2023. Suplimentar, Guvernul a decis ca și zilele de 23 ianuarie, 2 iunie și 14 august (toate vineri) să fie libere, pentru a face punte între weekend și zilele de sărbători libere legale: 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Românie), 1 iunie (Ziua Copilului) și 15 august (Adormirea Maicii Domnului).

Ce zile libere au rămas în 2023

  • 1 iunie — Ziua Copilului (joi)
  • 2 iunie — zi liberă acordată de Guvern pentru a face punte între weekend și 1 iunie
  • 4 iunie și 5 iunie - Rusalii și a doua zi de Rusalii (duminică și luni)
  • 14 august — zi liberă acordată de Guvern pentru a face punte între weekend și 15 august
  • 15 august — Adormirea Maicii Domnului (marți)
  • 30 noiembrie — Sfântul Andrei (joi)
  • 1 decembrie — Ziua Națională a României (vineri)
  • 25 decembrie și 26 decembrie — Crăciunul (luni și marți)

Elevii termină școala în iunie

Tot în luna iunie, se va încheia și anul școlar 2022-2023, elevii urmând să intre în vacanța de vară. Mai exact, ultima zi de școală va fi vineri, 16 iunie.

Elevii claselor a XII-a și a XIII-a au încheiat cursurile mai devreme, pe 2 iunie, pentru ca aceștia să se poată pregăti pentru examenul de bacalaureat, care începe pe 12 iunie.

Pentru elevii claselor a VIII-a cursurile se vor încheia pe 9 iunie, pentru ca aceștia să se poată pregăti pentru Evaluarea Națională, care începe pe 19 iunie.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE