Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul german de externe Annalena Baerbock propune ca Uniunea Europeană să fie reformată radical. Fără drept de veto e una dintre măsuri

Uniunea Europeană se pregătește să se extindă, însă ministrul german de Externe propune o reformă radicală până la finalul deceniului, atunci când UE ar urma să aibă noi membri. Annalena Baerbock susține o abordare progresivă a extinderii, iar printre măsurile propuse se numără și eliminarea sistemului care acordă fiecărei țări câte unui comisar, conform publicației Politico.

"Parlamentul European și Comisia Europeană nu pot fi lăsate, pur și simplu, să crească și să devină din ce în ce mai mari. Trebuie să luăm decizii foarte curajoase. De exemplu, o țară precum Germania, cum suntem noi, suntem gata să ne lipsim de propriul nostru comisar pentru o perioadă limitată de timp. Pentru noi, e o situație întâlnită o dată în viață", a spus Annalena Baerbock, în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de externe, a reprezentanților UE și a mediului academic, care a avut loc la Berlin.

Eliminarea dreptului la veto, printre reformele propuse de Baerbock

Printre alte posibilități văzute ar fi împărțirea portofoliilor mari ale Comisiei între mai multe țări membre, a spus Baerbock, citată de Politico.

În plus, membra partidului Verzilor Ecologiști a propus modificarea "regulii unanimității", adică acel drept de veto care dă posibilitatea unei țări membre de a se opune inițiativelor UE în anumite cazuri, inclusiv în domenii extrem de sensibile, precum fiscalitatea și politica externă.

Comentariile lui Baerbock vin într-un moment în care dezbaterea despre extinderea UE pentru a admite țări precum Ucraina și națiunile din Balcanii de Vest se încinge, înaintea unui summit-cheie al liderilor UE, care va avea loc luna viitoare, la Bruxelles.

Baerbock vrea eliminarea existenței a câte unui comisar pe fiecare țară

Baerbock a făcut referire și la comentariile recente ale altor miniștri de externe din UE și avertizat împotriva unei extinderii, propunând, de exemplu, ca țărilor candidate să li se permită să participe la reuniunile Consiliului înainte de a deveni membre cu drepturi depline.

"Ar trebui să ne asigurăm că oamenii din aceste țări, în special tinerii, au ocazia de a participa la ceea ce înseamnă avantajele Uniunii Europene, într-un stadiu incipient, chiar înainte ca țara lor să devină membru cu drepturi depline", a spus Baerbock.

Printre măsuri se numără și permiterea studenților din țări precum Macedonia de Nord, Serbia și Turcia să participe la programul pentru studenți Erasmus, sau reducerea taxelor de roaming și simplificarea procedurilor de viză pentru cetățenii țărilor candidate.

Iar accesarea fondurilor UE ar trebui condiționată de respectarea statului de drept, după spusele sale. Ea a cerut o mai bună coordonare în cadrul departamentului de politică externă a Uniunii Europene – Serviciul European de Acțiune Externă (EEAS) și în Comisia Europeană.

Annalena Baerbock a vorbit și despre războiul Iarael - Hamas și a recunoscut că există diviziuni în UE: "Jucăm roluri diferite și am avut puncte de vedere diferite. Nu a fost întotdeauna ușor să găsim un limbaj comun în acest sens, nu sunt răspunsuri ușoare. Lupta pentru un compromis va face întotdeauna parte din Uniunea Europeană".

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE