Urmărește Euronews România la cei mai importanți operatori de cablu TV din țară: Digi (canalul 66), Orange (canalul 106), Vodafone (canalul 410).

Ministrul Finanţelor: „Cu siguranţă pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023”

Publicat de: Euronews

Ministrul Finanțelor a precizat că pensiile se vor majora, la începutul anului viitor.

„Cu siguranţă pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023. Cu cât vor creşte, acest răspuns va veni în urma modului în care economia funcţionează în acest an. Cu siguranţă, o creştere va fi astfel încât erodarea de putere de cumpărare suferită cel puţin în al doilea semestru să fie compensată”, a spus ministrul Câciu.

Autorităţile analizează dacă poate fi crescută peste pragul de 2.000 de lei valoarea neimpozabilă pentru pensiile din sistemul public, a anunţat, la Palatul Victoria, ministrul Finanţelor.

„Sistemul public de pensii, la acest moment, nu este impozitat. Până la o valoare de 2.000 de lei, lucrurile aşa vor rămâne. Analizăm să vedem dacă această valoare neimpozabilă poate fi crescută, având în vedere că această scutire de impozit a intervenit în anul 2017, între timp lucrurile au evoluat din perspectiva inflației. În analiza pe care o facem avem în vedere toate celelalte sisteme de pensii, cu excepţia sistemului public de pensii, cu privire la o posibilă impozitare, dar sub condiţia neimpozitării părţii de contributivitate”, a arătat ministrul de Finanţe în briefingul care a urmat şedinţei de Guvern, potrivit Agerpres.

Potrivit acestuia, analiza se realizează împreună cu Ministerul Muncii, care are toate datele, atât cu privire la sistemul public, cât şi referitoare la riscul de sărăcie, astfel încât să poată fi sprijinite persoanele vulnerabile.

Adrian Câciu a precizat că această analiză va fi prezentată coaliţiei de guvernare în următoarele săptămâni, având în vedere că acum prioritară este rectificarea bugetară.

„Nu aş vrea să naştem praguri orientative (pentru scutirea de impozit a pensiilor, n.r.) fără să avem analiza şi decizia luată. Până în toamnă toate lucrurile vor fi lămurite”, a mai spus ministrul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE