Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul Energiei, despre listarea Hidrolectrica la bursă. ”Nu înseamnă sub nicio formă că ne vindem țara”

Sebastian Burduja, noul ministru al Energiei, a declarat, vineri, în direct la Euronews România, că listarea companiei Hidroelectrica doar la Bursa de Valori București a fost așteptată de 10 ani și reprezintă ”o mare oportunitate” de a atrage investitori din alte țări. De asemenea, oferă românilor posibilitatea de a-și înmulți banii puși de o parte ”la o rată mult mai bună decât dacă își țin banii la saltea sau într-un cont bancar”.

Listarea unor companii de stat nu înseamnă sub nicio formă că ne vindem țara. Cred că ne-o luăm înapoi de cele mai multe ori și dăm românilor posibilitatea să investească în companiile strategice ale statului.

Este și un jalon în PNRR. Are termenul finalul acestei luni. Va fi îndeplinit practic. Vorbim despre o listarea de minimum 15% din acțiunile Hidrolectrica. Sunt acțiunile care aparțin Fondului Proprietatea, nu statului român în acest moment”, a explicat ministrul Energiei, în direct la Euronews România.

Sebastian Burduja a mai precizat c-ar vrea ca ”pe viitor statul român să fie mai curajos și să listeze dintre acțiunile deținute”.

”Listarea la bursă este o listare așteptată de 10 ani de zile pentru BVB. Statul român a insistat să fie listate doar pe Bursa de Valori București (BVB).

Asta înseamnă o mare oportunitate pentru BVB de a atrage investitori din alte țări, de a atrage mai mulți investitori retail român (...) Suntem cred că la 140.000 de investitori activi de tip retail, investitori individuali pe bursă”, a spus Burduja.

Burduja, despre listarea Hidroelectrica pe bursă: ”Este o decizie strategică a Guvernului României”

”Nu este doar decizia mea. Este o decizie strategică a Guvernului României. Ca ministru al Energiei voi milita pentru a deschide companiile românești, în special către români, către cetățenii noștri care au tot dreptul să investească în aceste companii.

Astfel își pot înmulți ce au pus de o parte la o rată mult mai bună decât dacă își țin banii la saltea sau într-un cont bancar”, a mai spus Burduja.

Directorul BVB, despre listarea Hidroelectrica: ”Este perla coroanei. Valoarea tranzacției o să fie în jur de două miliarde de euro”

Invitat în studioul Euronews România, Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București a explicat că listarea pe bursă acțiunilor Hidroelectrica reprezintă ”un succes” și estimează că valoarea tranzacției se va ridica la aproape două miliarde de euro.

”Este un succes să inițiem această ofertă. Este o ofertă pe care o așteptam demult. Faptul că Hidroelectrica devine o companie publică, listată. Chiar dacă vinde Fondul Proprietatea și nu vinde statul.

Statul a vândut de foarte multe ori în trecut. Nu e prima companie de stat listată. Sunt și altele importante: Romgaz, Transelectrica, Transgaz, Electrica, Nuclearelectrica. Sunt companii care s-au listat doar prin vânzarea statului.

E prima oară când o companie în care Guvernul are majoritate se listează prin vânzarea din partea unui investitor privat, cum este Fondul Proprietatea”, a afirmat Tănase.

Directorul BVB a mai explicat că din punct de vedere al capitalizării anticipate listarea Hidroelectrica are o ”dimensiune istorică” deoarece este cea mai mare companie românească.

”Este cea mai profitabilă companie, este perla coroanei. Este o listare de o dimensiune istorică pentru BVB. Până acum, cel mai mare deal care s-a făcut într-o ofertă publică a fost de jumătate de miliard de euro. (...) Valoarea tranzacției o să fie în jur de două miliarde de euro.

Este un deal care este mare la nivel global. Până acum, de la începutul anului, cel mai mare deal a fost de 2,5 miliarde de dolari la nivel global și vine din Orientul Apropiat”, a mai spus directorul BVB.

Unde se duc banii

”Acești bani se duc la Fondul Proprietatea. Fondul Proprietatea își vine pachetul, iar FP are și el niște acționari. Fondurile de pensii din România au acțiuni la Fondul Proprietatea. Și statul român are acțiuni acolo, are 6%.

Fondul Proprietate va distribui acești bani ca dividende către acționarii săi”, a explicat Tănase.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE