Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Hidroelectrica, cea mai valoroasă companie românească, intră la Bursă. Cât costă acțiunile

Hidroelectrica, ultima perlă din domeniul energetic deținută de statul român si nelistată încă, se pregătește să fie cotată la Bursa de Valori București.

Statul român, care deține 80% din Hidroelectrica, nu își va vinde acțiunile, deci va rămâne acționar majoritar. În schimb, Fondul Proprietatea, gestionat de fondul american de investiții Franklin Templeton, vinde pachetul pe care-l deține, de până la 20% din companie. Brokerii estimează că Fondul Proprietatea ar putea atrage peste 2 miliarde de euro din această listare.

Cât costă acțiunile

23/06/2023 , 07:42

94 lei - 112 lei / acţiune

Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a aprobat prospectul aferent ofertei publice de vânzare pentru un număr de până la 78.007.110 acţiuni, reprezentând 17,34% din numărul total al acţiunilor emise de Hidroelectrica, preţul de Ofertă fiind de 94 lei - 112 lei per acţiune, conform unui comunicat al ASF.

Oferta se va desfăşura pe perioada a 8 zile lucrătoare, în intervalul 23 iunie - 4 iulie 2023, şi este destinată atât segmentului de retail, cât şi investitorilor instituţionali.

După desfăşurarea ofertei publice de vânzare, societatea emitentă va finaliza demersurile începute şi se va adresa Bursei de Valori Bucureşti pentru obţinerea aprobării finale în vederea admiterii la tranzacţionare a acţiunilor emise.

Care sunt pașii pentru a deveni acționar la această companie de stat

În cazul în care vreți să cumpărați acțiuni la Hidroelectrica, în primul rând trebuie să alegeți o firmă de brokeraj sau prin bănci, pentru că nimeni nu poate tranzacționa direct pe bursă.

După ce ați ales intermediarul, va trebui să vă deschideți un cont la acesta. După ce ați alimentat contul cu o sumă de bani, brokerul poate cumpăra acțiuni în numele dumneavoastră. Potrivit analiștilor, investiția în acțiuni Hidroelectrica ar putea oferi un randament cuprins între 12% și 20%.

Cel puţin 15% din compania de stat Hidroelectrica trebuie listată luna aceasta, conform înțelegerii din PNRR, altfel România ar putea să nu îndeplinească criteriile pentru finanțarea de miliarde de euro din partea Uniunii Europene.

Investitorii, atât locali, cât și internaționali spun că Hidroelectrica are șansa de a fi cea mai mare listare din Europa din 2023.

Hidroelectrica

Cu o cifră de afaceri de 9,12 miliarde de lei şi un profit de 4 miliarde de lei în 2022, Hidrolectrica este una dintre cele mai mari companii energetice din Europa de Sud-Est şi este cel mai mare producător de energie electrică din regiune. Compania este furnizor de electricitate pentru sute de mii de clienţi casnici şi industriali.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE