Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministrul de Externe rus dorește să formeze o uniune împotriva "șantajului" occidental

Ministrul de Externe al Rusiei a îndemnat marți țările să se unească împotriva "șantajului" occidental, în timpul unui turneu în America Latină.

"Este necesar să ne unim forțele pentru a contracara tentativele de șantaj și presiunile unilaterale ilegale din partea Occidentului", a declarat Serghei Lavrov în capitala Venezuelei, Caracas.

Vorbind alături de omologul său venezuelean Yvan Gil, înaltul diplomat rus a invocat o "lume multipolară", care nu este dominată de Statele Unite (SUA) și aliații săi.

Venezuela este a doua etapă a turneului lui Lavrov în America Latină. El a vizitat mai întâi Brazilia, urmând să meargă în Cuba și Nicaragua. Toate cele trei țări sunt conduse de guverne de orientare socialistă și au relații dificile cu SUA.

Războiul din Ucraina

Oficialul rus a discutat, de asemenea, despre războiul din Ucraina.

"Vom rezolva situația din Ucraina și alte conflicte din lume prin intermediul principiilor Cartei Națiunilor Unite privind echitatea suverană a statelor, a principiului indivizibilității securității", a spus el.

"Sarcina noastră este să ne asigurăm că Carta ONU este aplicată pe deplin și că dreptul la autodeterminare nu este înlăturat atunci când îi convine Occidentului".

Venezuela, care este deja un aliat cheie al Rusiei încă de pe vremea președintelui Hugo Chavez (1999-2013), a susținut în mod continuu Rusia și pe liderul său Vladimir Putin înainte și după invazia din Ucraina.

Rusia a ajutat Venezuela să ocolească sancțiunile impuse de Statele Unite și de alte puteri occidentale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE