Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Miniștrii UE amână voturile cheie privind acordul fiscal și ajutorul pentru Ucraina din cauza impasului din Ungaria

Miniștrii de finanțe ai Uniunii Europene au decis marți dimineață să amâne două voturi cheie privind un acord fiscal susținut la nivel internațional și un nou pachet de ajutor financiar pentru Ucraina, din cauza unei dispute nerezolvate privind fondurile de coeziune ale Ungariei.

Pachetul financiar pentru 2023

Comisia Europeană a recomandat săptămâna trecută îngheţarea a 7,5 miliarde de euro fonduri europene destinate Ungariei, ca răspuns la problemele de corupţie identificate în această ţară.

Recomandarea Comisiei Europene a fost apoi transmisă miniștrilor de finanțe, care au ultimul cuvânt. Însă decizia s-a adăugat pe o listă lungă de lucruri de făcut, ceea ce a dus la interconectarea din punct de vedere politic a mai multor dosare.

Agenda încărcată de marți a inclus voturi privind:

  • Un acord negociat de OCDE pentru stabilirea unui impozit minim de 15% pentru corporațiile multinaționale.
  • Un pachet de ajutor financiar în valoare de 18 miliarde de euro pentru a ajuta Ucraina să își acopere deficitul bugetar până în 2023.
  • Înghețarea a 7,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune ale UE destinate Ungariei.
  • Aprobarea fondului de redresare COVID-19 al Ungariei, în valoare de 5,8 miliarde de euro sub formă de granturi.

Acordul fiscal este în discuție de la jumătatea anului 2021, deoarece trebuie să fie transpus în legislația UE pentru a intra în vigoare. Ungaria a fost singura țară care s-a opus acordului atunci când acesta a fost supus la vot în iunie, argumentând că reforma ar afecta competitivitatea europeană și ar pune în pericol locurile de muncă.

Mai recent, Ungaria și-a exprimat nemulțumirea cu privire la pachetul de 18 miliarde de euro de ajutor financiar pentru Ucraina, care ar urma să fie finanțat prin emiterea de noi datorii comune ale UE.

Bruxelles-ul dorește să aprobe cât mai curând posibil pachetul financiar pentru 2023, după ce a fost mult mediatizat faptul că nu a reușit să deblocheze întreaga sumă de 9 miliarde de euro promisă Kievului la începutul acestui an.

 Aprobarea planului de redresare

Întrucât aceste două dosare - acordul fiscal și ajutorul financiar - necesită unanimitate pentru a fi adoptate, Ungaria a reușit să își valorifice dreptul de veto pentru a exercita presiuni asupra celorlalte două decizii care privesc visteria publică - cele 7,5 miliarde de euro din fondurile de coeziune și cele 5,8 miliarde de euro din subvențiile pentru redresare - care au nevoie doar de o majoritate calificată.

În mod esențial, planul de redresare trebuie aprobat până la sfârșitul anului, în caz contrar, Ungaria ar pierde 70% din banii pre-alocați.

În cele din urmă, cele patru voturi au devenit interconectate, în ciuda naturii lor distincte.

„Aș dori să subliniez faptul că văd toate aceste subiecte ca pe un singur pachet”, a declarat marți dimineață ministrul ceh de finanțe, Zbyněk Stanjura, înainte de a se îndrepta spre reuniunea ministerială.

Republica Cehă deține în prezent președinția rotativă a Consiliului UE și are sarcina de a stabili agenda și de a conduce dezbaterea politică.

Când vor fi votate cele patru dosare?

După un schimb de opinii la micul dejun, miniștrii au decis marți dimineață să amâne voturile cheie, a declarat un purtător de cuvânt ceh.

„Ungaria nu este în favoarea modificării regulamentului financiar”, a declarat ministrul ungar Mihály Varga în timpul dezbaterii publice privind ajutorul financiar acordat Ucrainei.

„Nu ne vom lăsa descurajați. Ambiția noastră rămâne aceea de a începe plata ajutorului nostru pentru Ucraina la începutul lunii ianuarie”, a replicat Zbyněk Stanjura, cerând echipei Consiliului să examineze soluții „alternative” care pot ocoli cerința unanimității.

Nu este clar când ar putea fi votate cele patru dosare, deoarece nu sunt programate alte reuniuni ale miniștrilor de finanțe înainte de sfârșitul anului.

Cu toate acestea, Republica Cehă ar putea convoca o reuniune de urgență pentru a avansa cu dosarele aflate în impas.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE