Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Miniştrii de Externe din statele membre NATO discută situaţia din Ucraina și aderarea Suediei la Alianță

Reuniunea miniştrilor de Externe ai NATO de azi de la Bruxelles are ca punct central pe agendă situaţia din Ucraina și problema aderării Suediei la Alianța Nord-Atlantică, informează Reuters. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că nu există o altă opțiune pentru a ajuta Ucraina să facă față invaziei ruse, decât prin continuarea asistenței militare către autoritățile de la Kiev.

În anumite capitale din statele membre ale Alianței există discuții în vederea deschiderii unor eventuale negocieri privind războiul din Ucraina, într-un moment în care linia frontului pare înghețată. Potrivit France Presse, unele cancelarii avansau ideea ca autoritățile de la Kiev să renunțe la anumite teritorii în favoarea agresorului rus, în schimbul aderării Ucrainei la NATO.

Jens Stoltenberg, apel la Turcia și Ungaria pentru aderarea Suediei la NATO

Stoltenberg a declarat în ajunul summitului că refuză să ia în considerare o asemenea opțiune. El a insistat că este la latitudinea Ucrainei - și numai a Ucrainei - să decidă ce tip de condiții este gata sau nu să accepte. Stoltenberg a reiterat viziunea statelor membre NATO, subliniind că Vladimir Putin a făcut deja o eroare strategică uriașă prin invadarea Ucrainei.

Totodată, înainte de începerea discuțiilor, secretarul general al Alianței a făcut apel la Turcia și la Ungaria să ratifice fără întârziere aderarea Suediei la NATO.  Stoltenberg a precizat că se aștepta ca Ungaria să își îndeplinească angajamentul de stat membru al NATO.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE