Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Miniștri din Țările Baltice și Nordice la Kiev. Oficialii au spus că vor furniza arme și alimente

Miniștrii de externe din șapte țări Baltice și Nordice au fost într-o vizită oficială la Kiev. Oficialii au anunțat că țările pe care le reprezintă vor dona arme, generatoare, haine și alimente Ucrainei.

Din delegație au făcut parte miniștrii de externe din Estonia, Islanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Finlanda și Suedia. Aceștia au declarat că scopul vizitei este de a-i ajuta pe ucraineni să treacă mai ușor peste lunile de iarnă, prin donații de alimente, generatoare si muniție.

Ministrul ucrainean de externe, Dimitri Kuleba, a transmis delegației că țara are nevoie și de un sistem de apărare aeriană mai performant, pentru a împiedica Rusia să atace infrastructura energetică a Ucrainei.

În același timp, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat că vizita reprezintă un semnal important al sprijinului și al solidarității țărilor partenere. Miniștrii au discutat și despre criza energetică și despre eforturile de înființare a unui tribunal special, pentru investigarea crimelor de război.

Anniken Huitfeldt, ministrul norvegian al afacerilor externe: Putin nu a înregistrat niciun progres pe front, așa că acum folosește frigul ca armă și vrea să îi priveze pe ucraineni de alimentarea cu energie electrică.

Între timp, prima doamnă a Ucrainei a cerut o reacție la nivel mondial cu privire la agresiunile sexuale comise în timpul războiului. Olena Zelenska s-a aflat la Londra pentru a se întâlni cu soția premierului britanic.

În România, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a întâlnit cu președintele României, Klaus Iohannis, . Stoltenberg a subliniat importanța investițiilor în domeniul apărării și a modalităților de accelerare a sprijinului pentru Ucraina.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE