Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Ministerul Economiei vrea redeschiderea minelor. Cum ar putea fi relansată exploatarea aurului de la Roșia Montană

Mai multe mine din România ar putea fi redeschise pentru exploatare. Un proiect de act normativ depus de Ministerul Economiei propune modificarea legii minelor pentru redeschiderea activităților de exploatare de resurse minerale.

Proiectul de act normativ include și posibilitatea de a exploata inclusiv depozitele istorice de deșeuri miniere ”cu conținut de metale critice, prețioase și utile”.

Proiectul de lege se află în proces de avizare.

În jurnalul de știri de la ora 19 de la Euronews Romania, a fost invitat activistul de mediu Mihai Goțiu pentru a discuta despre acest subiect, inclusiv despre cum ar putea fi redeschisă mina de aur de la Roșia Montană și ce ar însemna asta pentru comunitatea locală.

Legătura dintre planul de decarbonizare a României și închiderea minelor

În septembrie 2023, Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat că România se numără printre țările europene caer și-au asumat un plan ambițios de decarbonizare, în condițiile în care aproape 14% din energia produsă în ţară este pe bază de cărbune, urmând ca în 2026 să ajungă la circa 0,3%.

„Suntem una dintre ţările care şi-a asumat un plan foarte ambiţios de decarbonizare. Astăzi discutăm de aproximativ 14% din energia produsă în România pe bază de cărbune. Din totalul energiei, 14% este din cărbune. În 2026, acest procent va fi de aproximativ 0,3% deci, practic, vom fi carbon free din perspectiva cărbunelui în doar câţiva ani de zile. Sigur că asta pune şi nişte provocări pe masă - şi pot să vă spun că n-am cum să uit sau să ignor faptul că atunci când am fost în Valea Jiului, unde mai sunt vreo 2.032 de mineri, în 89 erau 55.000 - deci vă daţi seama ce transformare.

Dar, unul dintre cei 2032 de mineri a venit la mine la un moment dat, în parcursul vizitei oficiale, m-a tras de mânecă şi mi-a spus: Domnule ministru, veniţi puţin. Vă rog. Domnule ministru, uitaţi-vă la mâinile astea - şi am rămas mut. A spus: domnule ministru, vedeţi mâinile astea negre? Pun pe masă, pentru trei copii, o pâine albă în fiecare zi - şi n-ai cum să ignori, ca ministru, ca om, ca român, povestea acestor oameni.

Am ţinut în mod special să vă împărtăşesc această experienţă pentru că mi-a plăcut foarte mult ce am găsit în acest cod de bune practici - şi anume că toate investiţiile pe care le faceţi generează şi locuri de muncă şi vorbim de peste 20.000 de locuri de muncă. Asta e o veste bună pentru oamenii precum domnul pe care l-am cunoscut în Valea Jiului", a relatat Sebastian Burduja, la lansarea celui de-al doilea număr al Codului de Bune Practici pentru Energia Regenerabilă, potrivit Agerpres.

În 2022, Guvernul a adoptat o ordonanță privind decarbonizarea sistemului energetic, respectiv termenele pentru închiderea și conservarea grupurilor energetice pe cărbune, ca și de închidere și ecologizare a minelor, până la data de 31 decembrie 2032.

În urma invaziei din Ucraina, țările Uniunii Europene au fost nevoite să găsească soluții pentru a produce energie, asta pentru a nu mai depinde de gazul rusesc. În 2022, Germania a redeschis centralele pe cărbune, în ciuda eforturilor Uniunii Europene de a produce mai puține gaze cu efect de seră. Deși guvernul de la Berlin spune că este o măsură temporară, efectele asupra mediului și asupra oamenilor sunt de durată.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE