Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Militarii Invictus, medaliați și în România. Patru medalii de aur și șapte de argint, la Invictus Game 2022

Militarii români, răniți în teatrele de operații și care au reprezentat țara noastră la jocurile Invictus au fost medaliați și în România. Lotul României a cucerit 11 medalii la Haga, patru de aur și șapte de argint. Un militar român este campionul european la Para Tir cu arcul, concurs desfășurat recent la Roma.

Militarii români au fost pentru a treia oară la competiția internațională de la Haga

„Am participat la tir cu arcul compound la individual și echipe, unde am luat aurul la individual și argintul la echipe. A fost un concurs intens, o stare de emoție foarte mare. Am pregătit concursul de ceva timp. Știam că îl pot câștiga”, spune caporal Neagu Marcel.

Caporalul Marcel Neagu a avut neșansa de a se afla în patrulă în momentul în care mașina a trecut peste un dispozitiv exploziv. Se întâmpla în 2016, în timpul unei misiuni din Afganistan. Acum el face parte din lotul României format din 20 de militari, la Invictus Game 2022.

„La echipa la tir cu arcul am luat medalia de aur. Suntem camarazi pentru că am trecut prin incident și aici ne-am cunoscut. Acest proiect ne-a adunat pe toți răniții din toată România. Am devenit o mare familie”, spun Căpățână Iulian și Romilă Eduard.

Ministrul Apărării l-a medaliat și pe campionul european la Paratir cu arcul, competiție organizată la Roma. Eugen Pătru lucrează în MapN din anul 2009. În 2014, a fost rănit în timpul unei misiuni în Afganistan.

„Am avut o problemă după accident, timp de doi ani de zile și mi-am găsit prin proiectul Invictus să merg mai departe sunt foarte mândru că sunt pe podium și cânt imnul României”, spune Eugen Pătru – campion european Paratir cu arcul.

„Sunteți o echipă de învingători, dar sunteți doar o parte dintre cei peste 250 de militari răniți. Ați ales prin sport să depășiți traumele cauzate de ceea ce ați pățit”, a spus Daniel Petrescu – Șeful Statului Major.

România a trimis în teatre de operații peste 40.000 de militari.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE