Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mii de persoane au participat la mitingul LGBTQ din Praga, după împușcăturile din Slovacia

Mii de protestatari s-au adunat miercuri la Praga pentru a omagia două persoane din comunitatea LGBTQ care au fost împușcați mortal în fața unui bar din Slovacia vecină. În urma împușcăturilor, manifestanții au cerut mai multă protecție pentru comunitatea LGBTQ și pentru familiile acestora.

Act de terorism

Adunarea din Piața Wenceslas, din capitala cehă, a avut loc în aceeași zi cu funeraliile lui Matúš Horváth și Juraj Vankulič din Slovacia. Cei doi slovaci au fost uciși în urmă cu două săptămâni în fața unui bar popular din Bratislava.

Suspectul, în vârstă de 19 ani, a fost găsit mort de poliție. Acesta ar fi distribuit pe Twitter mesaje antisemite și homofobe înainte de împușcături. 

Inițial, poliția a investigat crimele ca fiind o crimă motivată de ură, dar ulterior a declarat că suspectul a suspectat că este vorba de un act de terorism și că acesta plănuia să vizeze și alte persoane, inclusiv pe prim-ministrul slovac Eduard Heger.

Protecție pentru persoanele din comunitate LGBTQ

Ministrul slovac de interne, Roman Mikulec, a promis că va intensifica lupta împotriva discursului instigator la ură și a extremismului în urma împușcăturilor.

„Rețelele de socializare sunt pline de comentarii pline de ură, sau comentarii care susțin atacul și incită la violență. Orice aprobare, justificare sau incitare la comiterea unei crime este o infracțiune penală, iar autorul riscă până la 10 ani de închisoare”, a declarat Mikulec miercuri reporterilor.

Între timp, aproximativ 17.000 de persoane au semnat o petiție prin care le cer legislatorilor cehi să adopte o legislație care să le ofere persoanelor LGBTQ aceeași protecție ca și minorităților etnice, rasiale și altor minorități.

Petiția a cerut, de asemenea, ca țara să permită căsătoriile între persoane de același sex.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE