Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mii de oameni protestează în capitala Peru. Manifestanții cer demisia președintei Dina Boluarte și desființarea Congresului

Aproape 4 mii de protestatarii din Peru s-au ciocnit cu forțele de ordine în Lima, unde aproape 12 mii de polițiști au încercat să-i oprească pe manifestanți să-și continue marșul. Oamenii cer demisia președintei Dina Boluarte și desființarea Congresului.

Protestele antiguvernamentale s-au extins în tot mai multe orașe din Peru, unde mii de manifestanți s-au strâns pentru a organiza o grevă națională. Până acum 53 de persoane au fost ucise, în timpul confruntărilor cu poliția.

Alegeri prezidențiale vor avea loc în 2024

Guvernul a cerut protestatarilor să fie pașnici. Președinta țării a declarat că susține un plan pentru devansarea alegerilor prezidențiale, astfel înât acestea să aibă loc în 2024. Inițial, alegerile au fost programate pentru 2026. Mulți protestatari susțin că nu se poate dialoga cu un guvern despre care spun că a provocat atâta violență împotriva cetățenilor săi.

Alvelio Sanchez, protestatar

Noi cerem demisia președintelui Dina Boluarte, precum și desființarea congresului și organizarea de noi alegeri în 2023. Asta este ce vrea poporul.

Protestele au început în decembrie anul trecut, în urma arestării lui fostului președinte al țării, după ce acesta a încercat să desființeze Congresul ca să evite propria urmărire penală.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE