Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Manifestaţii în Peru: Guvernul a decretat stare de urgenţă de 30 de zile, în Lima şi în alte câteva regiuni

După săptămâni de proteste, în capitala Peru, Lima, precum și în alte câteva regiuni, a fost declarată stare de urgență de 30 de zile, în urma manifestațiilor împotriva președintelui Dina Bolurate, transmite euronews.com.

Măsura conferă armatei mai multă putere pentru a menține ordinea, dar privează cetățenii de anumite libertăți, cum ar fi libera circulație sau libertatea de întrunire.

În afară de capitală, starea de urgenţă a mai fost decretată în Cuzco şi Puno şi în portul Callao, potrivit Agerpres.

Autorităţile au redeschis sâmbătă aeroportul internaţional din Cuzco, de importanţă vitală pentru sectorul turistic peruan.

Cel puțin 42 de persoane au murit în Peru, în ultimele 5 săptămâni

De la începutul crizei din Peru, ciocnirile dintre manifestanţi şi forţele de ordine s-au soldat cu cel puţin 42 de morţi.

Manifestanții cer demisia lui Bolurate și doresc să aibă loc noi alegeri.

Protestele au izbucnit după demiterea și arestarea, pe 7 decembrie, a președintelui socialist Pedro Castillo, care a fost acuzat că a încercat să dea o lovitură de stat prin dizolvarea parlamentului, care se pregătea să-l înlăture de la putere.

Dina Boluarte, fosta vicepreşedintă care i-a succedat lui Pedro Castillo la conducerea statului, face parte din același partid de stânga ca el, dar manifestanții o văd drept o „trădătoare” și cer plecarea sa şi organizarea de alegeri, cât mai rapid.

Pentru moment, Dina Boluarte refuză să demisioneze.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE