Republica Moldova este supusă unor „atacuri cu regularitate crâncenă” din partea Rusiei care încearcă să submineze democrația țării conduse de Maia Sandu. Avertismentul a fost lansat, în direct la Euronews România, de Mihai Popșoi, vicepriministrul și ministrul de Externe al Republicii Moldova, care a reamintit că „inclusiv în ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului a fost atacată infrastructura electorală”.
Invitat în emisiunea „România lui Vitalie” la Euronews România, Mihai Popșoi a afirmat, în contextul alegerilor prezidențiale câștigate de Nicușor Dan, că „impactul proceselor politice din România asupra Republicii Moldova este cât se poate de direct”.
„Ancorarea fermă a României în spațiul euroatlantic este garanția stabilității regiunii și inclusiv a parteneriatului strategic cu Republica Moldova”, a afirmat ministrul de Externe al Republicii Moldova, la Euronews România.
Mihai Popșoi: „Republica Moldova a fost supusă unei avalanșe de propagandă și de tactici hibride de zeci de ani”
Vicepremierul Mihai Popșoi a punctat că data de 28 septembrie, când Republica Moldova organizează alegeri parlamentare, reprezintă „un test de ancorare fermă în UE” și că autoritățile de la Chișinău au căpătat de zeci de ani o reziliență față de propaganda rusă.
„Ne așteaptă și pe noi un test extrem de important în toamna acestui an. În 28 septembrie avem și noi să dăm un test de ancorare fermă în UE sau, așa cum ne propun alții, să dăm cu piciorul în toate progresele care s-au făcut până acum, în tot ce înseamnă consolidarea instituțiilor statului, ancorarea Republicii Moldova în spațiul european și în lumea liberă. Sunt ferm convins că cetățenii Republicii Moldova nu vor admite ceea ce le promovează unii, cântându-le diverse cântece de sirenă.
Propaganda rusă nu va trece. Republica Moldova și-a căpătat o reziliență de decenii încoace pe care alte state nu o au. Republica Moldova a fost supusă unei avalanșe de propagandă și de tactici hibride de zeci de ani, iar intensitatea acestora a crescut extrem de mult în ultimii ani. De aceea, putem împărtăși inclusiv fraților noștri din România această experiență complicată, dureroasă.
Pe măsura în care noi ne creștem reziliența și suntem capabili să o combatem eficace această influență, putem împărtăși aceste lecții și cu prietenii noștri, așa încât ei să nu aibă de îndurat ceea ce am avut noi”, a afirmat Mihai Popșoi.
Cele mai mari pericole pentru Republica Moldova care vin de la Moscova
„Principalul pericol este impactul economic de pe urma agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei. Din fericire, nu există o amenințare militară directă, grație curajului, determinării și sacrificiului de care dau dovadă ucrainenii zilnic.
În Republica Moldova, principala amenințare este încercarea Federației Ruse de a submina procesul politic și tot ce se înseamnă democrație în Republica Moldova, încercând să perturbeze inclusiv procesele electorale. Am văzut și în alegerile prezidențiale și în referendumul constituțional pentru integrarea europeană, introducând bani iliciți în campania electorală, înainte de alegeri și în timpul alegerilor pentru a deturna procesul politic, lucrând cu politicieni proruși care unii dintre ei sunt mai mult decât fericiți să pună umărul la subminarea viitorului țării.
De ani de zile fac aceste jocuri și cetățenii Republicii Moldova știu să aleagă grâul de neghină. De asta sunt încrezător că în septembrie, cetățenii Republicii Moldova vor ști să facă alegerea corectă, așa cum au demonstrat-o nu o dată”, a mai precizat ministrul de Externe al Republicii Moldova.
Mihai Popșoi: „Infrastrucura cibernetică a Guvernului este atacată cu regularitate”
„Suntem supuși unor asemenea atacuri cu regularitate crâncenă, inclusiv în ziua alegerilor prezidențiale și a referendumului a fost atacată infrastructura electorală, infrastructura critică.
Infrastructura cibernetică a Guvernului este atacată cu regularitate. Asta ne face să ne creștem aceste capacități. Ori, principalul pericol pe care-l vedeam noi în procesul electoral este preluarea de către o forță ostilă a infrastructurii electorale, în noaptea alegerilor, să schimbe cifrele un pic și până preluăm și punem înapoi cifrele adevărate, legitimitatea alegerilor este subminată.
Un asemenea risc este pericolul cel mai grav care se putea întâmpla. Grație eforturilor pe care le-am făcut, acest lucru nu le-a reușit celor care au încercat să o facă. Suntem încrezători că nu le va reuși nici data viitoare”, a mai spus vicepremierul moldovean, la Euronews România.-
Vicepremierul Republicii Moldova: „Ne bucurăm să auzim intenția domnului președinte Nicușor Dan de a vizita Republica Moldova”
„Gratitudinea noastră pentru cetățenii români din Republica Moldova și din diaspora care s-au mobilizat într-un număr exemplar pentru că le pasă de viitorul României și de viitorul Republicii Moldova alături de România, în marea familie europeană.
Ne bucurăm să auzim intenția domnului președinte Nicușor Dan de a vizita Republica Moldova, în cadrul primei sale vizite. Este așteptat în Republica Moldova. Ori România este principalul aliat și principalul avocat al Republicii Moldova când vine vorba de parcursul de integrare europeană
Năzuința legitimă a cetățenilor Republicii Moldova de a face parte din UE, alături de România, alături de țările baltice, de Polonia, de toți prietenii noștri. Contăm în continuare pe România pentru ca Republica Moldova să revină acolo unde îi este locul, în marea familie europeană”, a menționat Popșoi.
„Procesul de integrare europeană este direcția noastră strategică”
„Procesul de integrare europeană este direcția noastră strategică, dar, firește, avem o agendă bilaterală plină. România este un partener strategic pentru Republica Moldova. Există o serie întreagă de proiecte importante de consolidare a securității energetice, proiecte în domeniul infrastructurii care apropie Republica Moldova de Uniunea Europeană”, a punctat el.