Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Miercuri se decide soarta cabinetului Mario Draghi. Care sunt scenariile posibile

Miercuri se decide soarta cabinetului Mario Draghi. Premierul italian trebuie să vină în fața Parlamentului pentru a-și testa majoritatea și a vedea dacă va putea guverna sau va pleca din funcție și va deschide astfel calea unor alegeri anticipate.

Miercuri vom afla, în sfârșit, dacă Mario Draghi va demisiona, după ce președintele Mattarella a decis săptămâna trecută să îi respingă demisia și a cerut ca Guvernul să treacă printr-un vot de încredere, înainte de a le cere italienilor să meargă din nou la urne mai devreme decât s-ar fi așteptat sau înaintea unei schimbări de Guvern.

Ultimele zile au fost cruciale

Ultimele zile au fost cruciale și le-au dat timp partidelor politice să se gândească la ce vor să facă, dacă vor continua să susțină coaliția lui Draghi. A fost mai ales cazul Mișcării Cinci Stele. Liderul acesteia, Giuseppe Conte, a amenințat săptămâna trecută că va ieși din coaliție, dacă dorințele politice ale Mișcării nu vor fi implementate de către Mario Draghi.

Aceste ultime zile au fost decisive și pentru Mario Draghi însuși, ca să se hotărască ce va face. S-a întâmplat însă și ceva ce ar putea da totul peste cap în această criză. Peste o mie de primari, organizații ale oamenilor de afaceri și lideri sindicali i-au cerut peste weekend lui Mario Draghi să revină asupra deciziei sale de a demisiona.

Scenariile posibile

Potrivit unor articole din presa italiană, Mario Draghi a fost impresionat de această cerere. Acum există două scenarii posibile: fie Mario Draghi va demisiona chiar înainte ca votul de încredere să aibă loc sau s-ar putea decide să continue în fruntea actualei coaliții și va trebui probabil să se bazeze pe o majoritate mai fragilă decât înainte. Acest lucru s-ar putea întâmpla numai pentru că italienii i-au cerut să rămână.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE