Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Metroul din Cluj. Contractul pentru proiectarea și execuția magistralei, semnat în prezența lui Nicolae Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, şi ministrul de Interne, Lucian Bode, au participat, joi, la semnarea contractului pentru proiectarea şi execuţia magistralei de metrou M1 din Cluj-Napoca.

Investiția beneficiază de finanțare prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

"Mă bucur să revin la Cluj cu o astfel de ocazie, în care se lansează un proiect în premieră pentru România. Este primul proiect în ultimii 30 de ani de o asemenea valoare şi de o asemenea însemnătate. (....). Clujul e remarcat la nivelul întregii Europe, pentru că în diferite analize regăsim municipiul Cluj-Napoca că se ridică la nivelul standardelor din ţările dezvoltate. (...)

Eu am să folosesc acest proiect pentru a promova încă o dată modelul administraţiei care are încredere în potenţialul propriu, în sprijinul autorităţilor centrale. Eu cred că acum se deschid uşile către o cale care poate să reprezinte şi pentru celelalte autorităţi locale un nivel de standard pe care să-l asigurăm cetăţenilor pe întreg teritoriul României", a afirmat premierul Nicolae Ciucă, potrivit Agerpres.

Metroul din Cluj ar trebui să fie gata în 2026 pentru a primi finanțare din PNRR

Anterior, primarul Emil Boc anunţase că metroul din Cluj implică o investiţie de două miliarde de euro. Edilul mai spunea că proiectarea durează şase luni şi că apoi va începe construirea efectivă a magistralei.

"Până în 31 iulie 2026 trebuie finalizate nouă staţii şi tunelul aferent, conform jalonului din PNRR. Nu înseamnă că va trebui să se şi circule, ci doar să fie finalizate. Vom avea un plan de organizare a traficului", preciza Emil Boc.

De altfel, primarul Clujului a adăugat că proiectul va continua până în 2031, când va fi finalizat cu toate cele 19 staţii, şi atunci va trebui va trebui să circule şi metroul.

Cât va costa prima magistrală a metroului din Cluj

Contractul pentru construcţia primei magistrale de metrou din Cluj are o valoare de peste 9 miliarde de lei. Investiția este finanțată parțial din PNRR, a anunţat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

"A fost semnat astăzi contractul pentru construcţia primei magistrale de metrou din Cluj. Este un proiect în valoare de peste 9 miliarde de lei (fără TVA) - finanţat parţial prin PNRR (1,5 miliarde de lei, fără TVA) - care va transforma Municipiul Cluj-Napoca şi comuna Floreşti în localităţi moderne. Ministerul Transporturilor asigură majoritatea finanţării, dar Primăria Cluj-Napoca are datoria să deruleze eficient proiectarea şi execuţia celor peste 21 de km ai liniei de metrou uşor care va fi construit în zona metropolitană", a scris Grindeanu pe Facebook.

Ministrul Transporturilor a mai menționat că asocierea de proiectanţi şi constructori români şi turci are la dispoziţie 96 de luni pentru definitivarea întregului proiect.

”Vor fi construite în prima etapă (prin PNRR) 9 staţii şi un depou, pe o distanţă de 9,16 km pe traseul Sfânta Maria - Europa Unită. Lucrările la prima etapă trebuie finalizate până la sfârşitul lunii august 2026 pentru ca ulterior să se poată intra în cea de-a doua etapă (finanţată de MTI din alte fonduri) care vizează lucrări la alte 10 staţii pe traseele Ţara Moţilor - Sfânta Maria (7 staţii, 8,80 km) şi Piaţa Mărăşti - Muncii (3 staţii, 3,07 km)", a mai transmis ministrul Transporturilor pe pagina sa de socializare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE